Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obilježen Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva

Objavljeno 02.12.2019. 19:43

U sklopu kampanje "16 dana aktivizma", u Mostaru je uličnom akcijom udruga Žena BiH i Novi put obilježen 2. prosinca – Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva.
Aktivistice su, kroz razgovor, građanima Mostara željele skrenuti pozornost na moderno ropstvo, odnosno eksploataciju i trgovinu ljudima.

Prosjačenje, odnosno eksploatiranje djece, pogotovo romske, s ciljem stjecanja financijske koristi pojedincima ili skupinama ljudi – u Mostaru i BiH itekako postoji kao oblik ropstva, no žrtvama često budu i odrasli ljudi, i žene i muškarci, upozoreno je.


Prema posljednjim podacima, širom svijeta trenutačno živi najmanje 40,3 milijuna modernih robova. Moderno ropstvo je, inače, pojam koji podrazumijeva trgovinu ljudima, seksualnim uslugama, prisilan rad, prisilan brak i druge oblike eksploatacije.

Iz Mostara je danas upućena jasna poruka da se ovaj dan mora obilježavati, da se mora znati za problem modernog ropstva i raditi na njegovom sprečavanju.
Predrasuda je da moderno ropstvo postoji samo u nerazvijenim zemljama.


Gošća Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bila je Arnela Buzaljko iz Udruge Novi put Mostar, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Arnela Buzaljko

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.