Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] "General" otvorio trinaesto izdanje Mostar Film Festivala

Objavljeno 28.11.2019. 20:37

Projekcijom hrvatskog igranog filma "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, započelo je ovogodišnje izdanje Mostar Film Festivala.

Festival je otvorenim proglasio Vrdoljak, koji je tom prigodom kazao da se uvijek dobro osjeća u Mostaru.
"Ja sam u Mostaru završio prvi razred gimnazije, tu sam služio vojsku, bila je i jedna cura u Mostaru... Mostar mi je baš drag", kazao je hrvatski redatelj.
Govoreći o filmu "General", koja govori o životu hrvatskog generala Ante Gotovine, Vrdoljak je kazao kako se sprema ovih dana upravo s Gotovinom, uz čašu vina, pogledati film.
"Reći ću vam nešto što ne govorim inače. Ja sam Gotovinu upoznao tijekom rata i postali smo prijatelji. Onda kad ga je Hrvatska izdala, a to se ne može drukčije nazvati nego izdajom, tad sam odlučio napraviti film o njegovom životu jer taj život je gotovo scenarij. Nema američkog scenariste koji će izmisliti takvu priču", dodao je redatelj.

Radio HB - MOFF - izjave Slaven Knezović i Antun VrdoljakSljedeća četiri dana u okviru Mostar Film Festivala bit će prikazano više od dvadeset filmskih ostvarenje u natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom i dječjem programu.

Uz "Generala" u natjecateljskom programu još je devet filmova iz regije: "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Ajvar" Ane Marije Rossi, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Dopunska nastava" Ivana Gorana Viteza, "Bog postoji i zove se Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Između dana i noći" Andre Martinovića, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i jedini bh. igrani film u natjecateljskom programu "Sin" Ines Tanović.

Prema riječima ravnatelja Festivala Slavena Knezovića, Mostar Film Festival je u znaku glumca pa će tako stručni žiri, nakon što odgleda sve filmove natjecateljskog programa, statuama "Stablo ljubavi" nagraditi najbolja glumačka ostvarenja u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je Slaven Knezović, ravnatelj MOFF-a, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Slaven Knezović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.