Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Čavara: Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka Hrvata u BiH

Objavljeno 15.11.2019. 19:30

U povodu obilježavanja 28. godišnjice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne, odnosno 28. obljetnice pada herojskog grada Vukovara, u četvrtak je u Busovači održana javna tribina "18. studeni", kojom su organizatori željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave HZ HB.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara kazao je tom prilikom kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH kao naroda.
"Nikad ne smijemo zaboraviti da je HZ HB temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH i ne smijemo dozvoliti da nam itko nameće bilo kakvu krivnju za HZ HB, zato što se dogodilo u tom razdoblju postojanja HZ HB i HR HB kako bi negirali ulogu hrvatskog naroda u BiH i u povijesnim trenucima rata", kazao je Čavara.

Javnu tribinu organizirao je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Srednjobosanske županije (SBŽ) u suradnji s Općinskim odborom Mladeži HDZ-a BiH Busovača, priopćeno je iz Ureda za informiranje ŽO Mladeži HDZ BiH SBŽ-a.

O povijesnom kontekstu i značaju uspostave HZ HB kao i njezinu današenjem značaju na tribini su, pored Čavare, govorili i general HVO-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić i predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić.

Govoreći o vojnom aspektu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, general Nakić je kazao kako je to bilo veoma turbulentno i teško vrijeme, kompleksno na cijelom području BiH.
"Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na području BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi", naglasio je general Nakić.

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako o Hrvatskoj zajednici HB postoje dvije suprotne predstave.
"Naši neprijatelji terete HZ HB za rušenje BiH, a to je laž. Ne stoji tvrdnja da su se Hrvati organizirali radi rušenja. Hrvati su branili svoju slobodu i Herceg Bosna je zadnja samoobrambena institucija koja se organizirala na prostoru Bosne i Hercegovine", istaknuo je Šoljić.

Javnom tribinom "18. studeni" organizatori su željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave Hrvatske zajednice HB kroz koju je kasnije nastala Hrvatska republika Herceg Bosna pa i sam HVO, a što je u konačnici "dovelo do obrane naših prostora i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini".


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu javnu tribinu "18. studeni" koja je sinoć održana u Busovači.


Radio HB - Tribina u Busovači

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.