Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U ponedjeljak 28. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Objavljeno 14.11.2019. 15:45

Neposredna ratna opasnost 90-ih godina 20. stoljeća i neravnopravni ustavnopravni status i nesređeno zakonodavstvo nakon rata nagnali su Hrvate Bosne i Hercegovine na odgovarajuće oblike samoorganiziranja. 

U posljednjih 18 burnih ratnih i poratnih godina Hrvati Bosne i Hercegovine su osnovali dvije različite institucije pod istim nazivom Hrvatska zajednica Herceg Bosna. 

Oba ova subjekta imaju u osnovi isti cilj – opstanak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Različitost proizlazi iz bitno drugačijih okolnosti u kojima su osnivane ove institucije. 


Hrvatska zajednica Herceg Bosna je prvi put osnovana neposredno pred rat u Bosne i Hercegovine, 18. studenoga 1991. godine. 

Njezina prva i osnovna zadaća je bila organiziranje obrane radi opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini budući da aktualna vlast nije uradila ništa u vezi s obranom Bosne i Hercegovine. 

Ova Hrvatska zajednica Herceg Bosne je u cijelosti opravdala svoje osnivanje i postojanje. Sukladno odlukama Washingtonskog sporazuma Hrvatska zajednica Herceg Bosne (kasnije Hrvatska Republika Herceg Bosna) je zajedno s Republikom Bosnom i Hercegovinom (Hrvatska Republika Herceg Bosna i Republika Bosna i Hercegovina su nazivane istim imenom - administrativni aranžmani) svoje nadležnosti postupno prenijela na novoformirana tijela Federacije Bosne i Hercegovine.


Hrvatska zajednica Herceg Bosna je drugi put osnovana poslije rata, a osnovni je razlog u tome što su Hrvati Daytonskim sporazumom u Bosni i Hercegovini dovedeni u neravnopravan položaj. 

Tim sporazumom Bosna i Hercegovina je podijeljena na dva dijela, odnosno dva entiteta u kojima je u jednom osigurana institucionalna i stvarna dominacija Srba, a u drugom omogućena a kasnije i realizirana dominacija Bošnjaka.
Drugi važan razlog ponovnog osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne temeljen je na činjenici da su nakon Washingtonskog sporazuma jedino Hrvati, za razliku od druga dva konstitutivna naroda, ostali bez nacionalnih institucija. 

Naime, Srbi su u Republici Srpskoj osnovali sve nacionalne institucije a u Federaciji Bosne i Hercegovine Bošnjaci su preuzeli predratne institucije Bosne i Hercegovine čija sjedišta su se nalazila, uglavnom, u Sarajevu. 

Ponovno osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna sada u drugačijim okolnostima i zbog drugačijih razloga trebalo je bar dijelom ublažiti posljedice nedostatka nacionalnih institucija i neravnopravne pozicije nametnute Daytonskim sporazumom.


Svečana akademija u povodu 28. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održat će se pod pokroviteljstvom HNS-a BiH u ponedjeljak 18. studenoga (ponedjeljak) u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.
Prije početka svečane akademije bit će polaganje vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima – Trg hrvatskih velikana u 18.45 sati.
Polaganje vijenaca na grob prvog predsjednika HR-HB Mate Bobana – Gorica (Grude) bit će 15. studenoga (petak) u 10 sati.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Manuele Bojo bio je Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Vladimir Šoljić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.