Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO]Nakon godina zanemarivanja uređuju se melioracijski kanali kod Tomislavgrada

Objavljeno 06.11.2019. 15:25

Na poljoprivrednim zemljištima u Duvanjskom polju u tijeku su radovi na uređenju melioracijskih kanala.
Investitor je Općina Tomislavgrad, ukupna vrijednost radova je 74.790 maraka, a izvođač je tvrtka Ćićko commerce d.o.o. Tomislavgrad.

Radovi se izvode na kompleksu zemljišta Farme Tomislavgrad u dužini 29.215 metara, zatim na kompleksu u naselju Rašćani 2.735 metara i u naselju Omerovići u dužini 5.000 metara.
Melioracijski sustav za odvodnju i navodnjavanje na spomenutim lokacijama izgrađen je prije 29 godina, ali nikada nije do kraja završen. 

Zbog slabog održavanja proteklih godina, kanali su zarasli u korov i šikaru te su izgubili svoju funkciju.
Trenutačno se radi na izmuljenju dna kanala, košnji, krčenju i čišćenje korova, a u kakvom su stanju kanali govori činjenica da su na pojedinim dijelovima kanala morala biti posječena visoka stabla jablana.

Po završetku radova obnovljeni melioracijski sustav trebao bio omogućiti pozitivne promjene u poljoprivredi, omogućiti uvođenje novih usjeva te povećati hranidbenu vrijednost pašnjaka i livada što će pogodovati napretku stočarstva, okosnici razvitka tomislavgradske općine.
Iz Općine Tomislavgrad navode kako je nakon završetka radova nužna redovita kontrolira i nadzor melioracijskog sustava jer neodržavanje kanala u jednoj hidrološkoj godini smanjuje njihovu protočnost za oko 30 posto.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Ivan Vukadin

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.