Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] SKB Mostar dobio najsuvremeniju opremu za dijagnostiku epilepsije

Objavljeno 04.11.2019. 19:13

Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dobila je dva suvremena EEG uređaja s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa uz pomoć kojeg će ta zdravstvena ustanova značajno unaprijediti dijagnostiku i tretman pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom.

Neurologinja s Klinike za neurologiju SKB Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako je riječ o opremi koja se koristi u najvećim svjetskim centrima za epilepsiju.
Uz pomoć nove opreme SKB Mostar umrežen je s medicinskim centrima u regiji tako da pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će sve usluge moći dobiti u mostarskoj bolnici.
"Postajemo dijelom onoga što cijeli svijet trenutno sada podiže – telemedicinski centar. Uvezujemo se s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Naši pacijenti sada fizički ne moraju ići po savjet, mišljenje, preporuku, najvećih stručnjaka iz ovog polja, nego će to dobiti na dnevnoj bazi zahvaljujući našoj komunikaciji i 24-satnoj povezanosti", kazala je dr. Pejanović-Škobić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podsjetio je da je EEG uređaja za mostarsku bolnicu nabavljen u okviru projekta NeurNet "Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti". 

Riječ je o prekograničnom projektu sufinanciranom od Europske komisije u okviru Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro, a ukupna vrijednost projekta je 250.000 maraka.
"Ovim zaokružujemo projekt NeurNet te otvaramo novo poglavlje pružanja zdravstvenih usluga na većem nivou. Pacijent iz cijele Federacije ne moraju više ići u inozemstvo i moći će se ovdje liječiti. SKB Mostar bit će povezan s referentnim centrom KB Dubrava u Zagrebu, kao i bolnica u Novoj Biloj i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla koji su sudionici ovog projekta", dodao je ministar Bevanda.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić istaknuo je kako je ovo još jedan veliki korak u razvoju mostarske zdravstvene ustanove.
"Cilj Bolnici je da se ovdje odrađuje sve ono što treba za naše pacijenti. Mi smo ovim činom dijagnostički zaokružili neurologiju i neuropedijatriju", poručio je Kvesić.

Jedan od uređaja dobio je i Klinički odsjek za neuropedijatriju što će, po riječima neuropedijatrice dr. Ane Boban Raguž, biti od velike pomoći za njezine male pacijente.
"Farmakorezistentna epilepsija, epilepsija koja ima slabiji odgovor na terapiju, javlja se u ranoj dobi. Može se javiti u bilo kojoj dobi kod djece i već u ranoj fazi bolesti, pa će ovo za nas biti veliki napredak. Slijedi nam umrežavanje s drugim centrima koji se bave problematikom epilepsije u dječjoj dobi", kazala je dr. Raguž.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu svečanost uručenja vrijedne dijagnostičke opreme SKB-u Mostar.


Radio HB - SKB - uručenje opreme

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.