Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO]Mijenja se trasa autoceste kroz RS, neće se rušiti kuće Hrvata

Objavljeno 04.11.2019. 19:05

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je kako se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika te zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.
"Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste", rekao je Jerković.

Dio autoceste od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH potvrdio je da se uz posredovanje premijera Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije uspjela u Republici Srpskoj u BiH donijeti odluka da se izmjesti trasa autoceste od Banje Luke do Beograda.
"Riječ je o autocesti koja je trebala proći preko otprilike 100 kuća. To su sve obnovljene kuće, kazao je ministar Butković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a teško je stradalo u ratu 1990-ih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo oko 8.000 ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano. 

Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je Josip Jerković, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Josip Jerković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.