Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Međunarodni je dan žena na selu

Objavljeno 15.10.2019. 19:32

Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. listopada. Sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se 15. 10. posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Bosna i Hercegovina se obvezala na provođenje međunarodnih dokumenata koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u članu 14. i Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.
Uloga žena u ruralnim sredinama je od posebne važnosti u proizvodnji hrane, što pokazuje i obilježavanje Svjetskog dana hrane 16. listopada, kao i obilježavanje Dana borbe protiv siromaštva 17. listopada.

Na selu žene rade iste poslove kao i muškarci i dodatno brinu o kućanstvu i obitelji. Kakve su im mirovine i imaju li ih uopće, jesu li zdravstveno osigurane, jesu li žrtve nasilja u u obitelji, imaju li pristup obrazovanju i kreditima, kakav je njihov pravni i ekonomski status, pitanja su o kojima se malo i rijetko govori u javnosti.
Žene u ruralnim sredinama se obično mlade udaju, rade na imanju čiji je vlasnik suprug ili svekar, a postane li im preteško živjeti u toj zajednici, ne mogu učiniti mnogo, jer nemaju ništa. 

One imaju važnu ulogu u ekonomskom opstanku svoje obitelji i zajednice, međutim, dobivaju malo ili gotovo nimalo priznanja za svoje napore i često im je uskraćen pristup rezultatima njihovog rada ili koristima razvojnog procesa. 

Iako formalno imaju ista prava, ne uživaju ih uvijek u istoj mjeri s muškarcima. 


Kako se živi u seoskoj sredini kod Vareša za Otvoreni program Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović govorila je Olivera Franjić, predsjednica udruge Forum žena mjesnih zajednica Strica - Zaruđe, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Olivera Franjić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.