Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U HNŽ-u za svako novorođeno dijete ubuduće jednokratna novčana potpora od 400 KM

Objavljeno 15.10.2019. 17:18

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u utorak u Mostaru usvojila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

Predsjedajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako se izmjenama Zakona o zaštiti obitelji s djecom povećavaju iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu.
"Izmjene zakona također se odnose i na jednokratnu naknadu za opremu novorođenog djeteta koja iznosi 400 maraka. Tu jednokratnu novčanu pomoć dosad su po zakonu mogla ostvariti samo djeca koja stječu uvjete za dječji doplatak, a ovom izmjenom se taj uvjet briše, što znači da sva novorođena djeca imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu", kazao je Špago.
Dodao je kako će se izmjenama Zakona omogućiti roditeljima koji su ostali bez radnog mjesta, ako zadovoljavaju ostale uvjete, da ostvare prava iz Zakona o zaštiti obitelji s djecom bez obzira na primanja koja su imali u ranijem razdoblju.
Skupština HNŽ-a usvojila je i Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNŽ-a.
Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a jedna od ugroženih kategorija kada je u pitanju novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju zbog nove metodologije obračuna i izračuna mirovina.
"Pripadnici MUP-a su u svom stažu uknjižili jako puno takozvanog ratnog staža, a kad bi se to preračunavalo po novom bodovnom sustavu oni bi bili jako zakinuti za svoje mirovine u odnosu na sve druge koji su imali normalno i redovno uposlenje, a to smo ispravili. Policijskim službenicima vrijedi pravilo kojim će oni kao osnovu za obračun mirovine moći birati pet najpovoljnijih godina u njihovom stažu i mislim da je to pravedno i pošteno te kako će policijski dio MUP-a HNŽ-a ovim rješenjem biti zadovoljan", kazao je Martinović.

Martinović je, također, kazao kako će se rad Skupštine ubrzati te će se, po njegovim riječima, "blagi zaostatak u kojem se Skupština nalazi vrlo brzo sustići".
"Na kraju listopada ili početkom studenog imat ćemo sljedeću sjednicu i time ćemo iscrpiti sve ono što je prema Skupštini upućeno. U prosincu nas čeka najvažniji dokument, a to je proračun, ali i svi izvanproračunski fondovi i njihovi financijski planovi. Tendencija je da te dokumente usvojimo tijekom ove godine kako bismo u novu proračunsku godinu ušli bez ikakvih problema", kazao je Martinović.

Na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2019. godinu te Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova stalnih radnih tijela Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.
Zastupnici su razmatrali Izvještaj o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva HNŽ-a za 2018. godinu te o Izvješću Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o izvršenju sankcija u HNŽ-u iz člana 1. Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u za 2018. godinu.


Na priloženoj poveznici poslušajte što su uoči početka sjednice kazali zastupnik HRS u Skupštini HNŽ, Slaven Raguž, županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda i čelnici Skupštine, Tomislav Martinović i Šerif Špago.

Radio HB - izjave uoči Skupštine

Radio HB - Skupština HNž - Rasprava

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.