Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Josip Jerković: "Protivimo se ponuđenoj trasi i stat ćemo uz rame povratnika i naših ljudi"

Objavljeno 09.10.2019. 22:39

Po sadašnjem planu parcelizacije zemljišta za izgradnju autoceste i plinovoda na dionici Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača preko Posavine i Semberije do granice sa Srbijom, mještanima općine Modriča, Garevac, Donji Kladari i Čardak prijeti ponovno rušenje kuća, a čak 8.000 stanovnika ili će potpuno izgubiti svoje domove ili će ostati faktički zarobljeno između željezničkih tračnica i autoputa. 

Planirana trasa izgradnje za hrvatsku povratničku zajednicu značiti će ponovno iseljenje i progon, a najvjerojatnije i trajno iseljenje s ovih područja.
Tema o širenju mreže auto cesta, povezivanja Banja Luke, preko Doboja, Bijeljine i Brčkog s Beogradom, aktualna je u Republici Srpskoj te je entitetska Vlada u Narodnu Skupštinu RS-a uputila Odluku o izradi plana parcelizacije zemljišta za izgradnju autoceste i plinovoda na dionici Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača preko Posavine i Semberije do granice sa Srbijom, s ukupnom dužinom autoceste 70,5 kilometara.
Dionica Vukosavlje–Brčko trebala bi biti završena do 2025. godine i predviđena je u dužini od 32 kilometra te bi prolazila pretežito kroz hrvatska sela u općini Modriča i Pelagićevo, a po planu bi trebala biti završena do 2025. godine.
Zbog obimnosti i žurnosti projekta poduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i "Gas-Res" javno su se obratili nadležnima u Vladi RS te pokrenuli inicijativu za donošenje plana parcelacije za autocestu i plinovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po skraćenom postupku te su iz Instituta za građevinarstvo Banja Luka. 19. rujna, informirali ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić kako je Nacrt plana parcelacije za autocestu i plinovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Bijeljina-Rača završen i spreman za javni uvid.
Nakon ovoga, u općini Modriča prošli tjedan je objavljen oglas kojim se izvješćuje javnost i vlasnici nepokretnosti da se Plan parcelacije za auto-put i plinovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, na području Općine Modriča i Nacrt izvješća o strateškoj procjeni utjecaja na životnu sredinu autoputa i plinovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača na području Općine Modriča, izlaže na javni uvid svakim radnim danom od 27. rujna 2019. do 12. listopada 2019.
Također se izvješćuje da se primjedbe i prijedloge kao i mišljenja o Nacrtu primaju do 12. listopada. Ovaj Plan parcelizacije kao i rok za dostavu primjedbi unio je paniku u mještane koji će istom izravno biti pogođeni. Nitko ih o mogućnosti gradnje autoceste nije upozorio, pa ni hrvatksi predstavnici u vlasti.

Direktorica Otvorene kuće u Garevcu Slavica Mijić, koja mjesecima na sve načine pokušava spriječiti uništavanje jednog cijelog sela, kaže da je ovo borba s vjetrenjačama.
"Ako ovo prođe, a s obzirom na odnos snaga vjerojatno hoće, bit će to konačan kraj ovog sela. Trasa ide preko i ono malo kuća koje su oživjele i ponovno naseljene. 

Imanje Otvorene kuće je uz sam rub nove zgrade  banke sjemena koju smo napravili iz projekta Zelena oaza. Trasa ide preko voćnjaka,znači oko 200 m od same zgrade Otvorene kuće“, kaže Mijić.
Kako doznajemo, i pored mnogobrojnih pisanih žalbi koje su mještani slali, javna rasprava je u tijeku i trajati će još nekoliko dana.
Naime, predložena trasa ide kroz sredinu sela Garevac koje će biti doslovno raskomadano na četiri dijela, nastavlja preko D. Kladara i Čardaka. Oko 8 tisuća stanovnika koji su iz ova tri sela protjerani 1992. godine i kojima je uništena sva imovina danas su suočeni s potpunim i definitivnim gubitkom svojih domova.
Oni su teškom mukom posljednjih 20 godina skupljali krhotine svojih života da bi obnovili svoj domove, mnogi ga još obnavljaju i planiraju zasluženu mirovinu i ušteđevinu koju su stedjeli radeći kao izbjeglice po raznim europskim državama uložiti u obnovu i novi život – po treći put. Previše za jedan ljudski vijek.
Stanovništvo ovih mjesta pred novom je, vrlo izglednom, budućnošću – svojevrsnim etničkim čišćenjem u miru. 

Inače, mještani ovih sela ističu kako podržavaju razvoj infrastrukture jer ona znači boljitak i mir za sve u BiH.
“Ali trasa koja je predložena preko tri najveća hrvatska naselja u Bosanskoj Posavini nije ništa od toga. Posljedice izgradnje predložene trase autoputa i plinovoda preko ovih naselja bit će puno gore nego posljedice rata 1992. Onaj tko je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije za ovaj dio trase ili nije znao što radi ili je ovo zločinački plan konačnog uništenja hrvatskog naroda na ovom području”, reakcija je mještana koji žive na ovom području.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Josip Jerković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.