Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Održana promocija Zbornika radova "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu"

Objavljeno 12.09.2019. 17:37

Promocija Zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako se vrijednost tri znanstveno - stručna skupa i tri zbornika radova ne vide samo u statističkim pokazateljima, koji su impresivni predavačima i istraživačima, nego i u temama koje su raznovrsne. 
"Skupovi govore o BiH, europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovina, njenom preustroju u optimalniju i pravedniju zemlju, o ravnopravnosti naroda i građana, izbornom zakonu, zapravo sve o europskim vrijednostima“, kazao je rektor Tomić.
Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević kazao je kako Zbornik nudi konkretna rješenja i kako je to njegova prednost.
"Sadrži tri teme koje sabiru mnogo sudionika i priloga, na primjer pitanje konstitutivnosti mora biti urađeno kao pitanje legitimne konstitutivnosti ili jednakopravnosti naroda. Dalje, pitanje kolektivnih prava mora biti urađeno u balansu s individualnim pravima i treće, neophodan je potpuni realizam u pristupu društvenoj i političkoj zbilji. To su konkretni prilozi ovog Zbornika“, objasnio je Vlaisavljević.


Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u BiH Milan Sitarski rekao je kako su u Zborniku prisutni ljudi iz akademske zajednice, gospodarstva, civilnog sektora i političkog života te pokrivaju širok spektar tema koje se tiču sadašnjosti, ali i prošlosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić naglasio je kako ovaj Zbornik nije samo zbirka nekih apstraktnih teorijskih promišljanja nego zbirka uputa kako se može popraviti bh. politički sustav.

Organizatori promocije su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.


Na priloženoj poveznici poslušajte što su na promociji Zbornika kazali Ugo Vlaisavljević, Dražen Barbarić i Milan Sitarski.


Radio HB - Zbornik "Europski ustav za BiH"

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.