Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Jajce i Pougarje obilježavaju 24 godine od oslobađanja

Objavljeno 12.09.2019. 15:03

Mjesec rujan u Jajcu protječe u znaku proslave oslobođenja našeg kraljevskog grada. 

Veličanstvenom vojno-redarstvenom akcijom „Maestral“, 13.rujna 1995. združene snage Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i MUP-a HR HB donijeli su Jajčanima dugo očekivanu slobodu.

Tradicionalno, program obilježavanja i ovogodišnje, 24. obljetnice oslobođenja započinje malonogometnim turnirom koji se od 1. rujna održava u Gradskoj sportskoj dvorani Jajce i na stadionu Pijavice. 


Obljetnica je ovo oslobađanja i pougarskog kraja. Tako će u četvrtak, 12. rujna u 16:00 sati biti slavljena i sv. Misa zadušnica u Crkvi sv. Ante Padovanskog u Dobretićima. Nakon mise, u 17:00 sati ispred zgrade Općine Dobretići bit će polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima.

U okviru obljetnice, u tijeku je i natječaj za likovno – literarne radove za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu "Jajce moj grad“. 
Najbolji likovni radovi bit će izloženi u Domu kulture, a najbolji literarni radovi pročitani pri polaganju vijenaca kod središnjeg spomen obilježja i na Svečanoj akademiji. Nagradni fond je bogat, a prilika je ovo da i naši najmlađi daju svoj doprinos svečanom programu obilježavanja oslobođenja.
Istu večer, 12. rujna u 19:00 sati u Domu kulture Festival domoljubnog filma „Gordan Lederer“ u suradnji sa Gradskim ogrankom Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić i Udrugom Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara održat će projekciju filma Nikole Kajkića „Ovčara neispričana priča“. Film govori o događajima 20.11.1991. godine kada su iz vukovarske bolnice tzv. JNA i četničke paraformacije odvojile 300 osoba (ranjenika, civila, hrvatskih vojnika, policajaca, HOS-ovaca) te ih s 5 autobusa sproveli do poljoprivrednog dobra Ovčara, gdje su h mučili i na kraju strijeljali u masovnoj grobnici na Vorgincu. 
Dokumentarni film snimljen je 2016. godine u režiji Vladimira Andrića.

Središnji dan obilježavanja oslobođenja grada Jajca i Pougarja, 13. rujan, dan je kada Jajčani i Pougarci , iz svih krajeva svijeta dolaze u svoj rodni kraj, odati počast našim hrabrim braniteljima i osloboditeljima, živima, ali prije svega onima koji nažalost više nisu s nama.
Polaganje vijenaca na spomen obilježje Franji Panceru Ladanu je u 08:00 sati, a poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne Virovitica na spomen obilježju kod Velikog plivskog jezera s početkom u 10:00 sati.
Postrojavanjem na Plivskom-Jožikinom mostu, započinje svečani mimohod veterana hrvatskih snaga s ratnim zastavama kroz središte grada i do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje će u 11:00 sati biti služena Sveta misa za poginule branitelje.
Nakon mimohoda i Svete mise, u 12:00 sati, za vrijeme polaganja vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomen obilježju bit će i podizanje zastave hrvatskog naroda u BiH na jajačkoj tvrđavi.
Počast poginulim hrvatskim braniteljima kao i ranijih godina odat će izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, udruge proistekle iz Domovinskog rata iz BiH i Republike Hrvatske, ratni zapovjednici Hrvatskih snaga VRO Maestral ’95., dužnosnici iz Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Virovitice i Ministarstvo obrane BiH – hrvatska komponenta.
Program se nastavlja u 13:00 sati svečanom akademijom u Domu kulture. Branitelji iz mnogih postrojbi HVO-a organizirani kroz udruge proistekle iz Domovinskog rata uveličat će svečani skup i u središtu grada okupljenom puku ponuditi okrepu raznim delicijama svojih rodnih krajeva.
Večernji dio programa počet će revijalnom nogometnom utakmicom u 19:00 sati te finalnom utakmicom malonogometnog turnira u 20:00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani.

Glazbeno-zabavni program počinje u 21:00 sati ispred Doma kulture gdje će u 23:00 biti i vatromet. Ove godine gost je splitska klapa CONTRA koju od osnutka 2015. godine čine iskusni klapski pjevači koji postižu zapažene nastupe na klapskim festivalima. U glazbenom programu sudjeluje i naša mlada pjevačka nada Magdalena Bogić u pratnji Josipa Popovića, profesora glazbe i kapelnika limenog orkestra Nova Bila.
Program proslave 24. obljetnice oslobađanja Jajca i Pougarja organizira braniteljska udruga “13. RUJAN”, a održava se pod visokim pokroviteljskom Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Očekuje se prisustvo brojnih uzvanika iz političkog, vojnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Gost u Jutarnjem programu Radija Herceg-Bosne, urednice Julije Gubeljić bio je načelnik općine Dobretići, Ivo Čakarić, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.

Radio HB - Jutarnji program - Ivo Čakarić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.