Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Ljubić: Cilj je da BiH ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine

Objavljeno 10.09.2019. 20:24

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Božo Ljubić ocijenio je kako je cilj HNS-a da se BiH uredi tako da ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine nego da bude država tri ravnopravna konstitutivna naroda te da u tom kontekstu HNS zagovara federalizam.

"Federalizam znači da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju. BiH se trenutno suočava s institucionalnom blokadom koja ima elemente političke i ustavne krize, a sve što HNS radi usmjereno je na to da se BiH pretvori u jednu funkcionalnu i samoodrživu državu. 

To trenutno nije slučaj, a o tome govore i svi procesi u BiH poput reformi, euroatlantskog puta i drugih, koji su blokirani", kazao je Ljubić. 

Ustvrdio je kako se na današnjoj sjednici HNS-a, među ostalim, raspravljalo i o prijedlogu Predsjedništva HNS-a i provedbi nacionalne strategije hrvatskog naroda u trenutnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

"Taj prijedlog, koji ćemo kao Glavno vijeće HNS-a izraditi, bit će predstavljen Predsjedništvu na usvajanje na jednoj od narednih sjednica, a druga točka o kojoj ćemo razgovarati tijekom sjednice bavit će se pitanjem obilježavanja nacionalnih obljetnica, prvenstveno hrvatskog naroda u BiH jer smo zaključili da tu treba uvesti više konzistentnosti", kazao je Ljubić. 

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a komentirao je i najnovije imenovanje Dubravke Šuice, kazavši kako je ona imenovana dopredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju što u kontekstu BiH znači da bi EK, kako navodi, trebala slijediti preporuke Europskog parlamenta te da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu pridruženja EU pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za europske integracije.

"Bosna i Hercegovina to istinski može biti samo ako se konstituira na načelima federalizma i da postane vlasništvo svih njezinih građana i sva tri njezina naroda, a ne određene etničke skupine", zaključio je Ljubić.


Cijelo obraćanje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - GV HNS - Božo Ljubić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.