Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Orašju svečano otvoreni 24. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"

Objavljeno 09.09.2019. 17:19

U subotu je u Orašju otvoren 24. filmski festival Dani hrvatskog filma, koji ove godine nosi ime svog prerano preminulog utemeljitelja i velikana hrvatskog glumišta i glumca Ive Gregurevića.

„Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ ove godine trajati će od 7.do 14.rujna. U znak velikog pijeteta prema Ivi, prije svečanosti otvorenja otkriven je spomenik u blizini nove sportske dvorane, nakon čega je uslijedilo i svečano otvorenje manifestacije.

Za vrijeme trajanja najvećeg kulturnog događaja šireg regionalnog područja, biti će predstavljeno 7 najnovijih filmova hrvatske produkcije, prikazanih na ovogodišnjem festivalu u Puli, jedno djelo iz bh produkcije, a organizatori su prvi put pripremili i dječji program u kojem će biti prikazana tri filma.
Ovogodišnja manifestacija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Festival je otvorio film „Dopunska nastava“, redatelja Ivana Gorana Viteza, a riječ je o trileru s elementima komedije koji se bavi talačkom situacijom u osnovnoj školi u provincijskom hrvatskom gradu.

Na svečanosti otvaranja 24. Dani hrvatskog filma ‘Ivo Gregurević’ nazočnim su se obratili: Iljo Benković, predsjednik Organizacijskog odbora Dani hrvatskog filma, Milan Bandić, Gradonačelnik Zagreba, ministrica kulture u Vladu RH, Nina Obuljen Koržinek i ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović.
Na svečanom otvorenju ovog filmskog festivala došli su brojni dužnosnici iz BiH i Hrvatske, veliki broj glumaca, redatelja i osoba iz svijeta filma te prijatelji festivala.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu svečanost otvaranja Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević".


RTV HB - Dani hrvatskog filma Orašje


Uoči premijere otkriven je spomenik Ivi Gregureviću akademskog kipara Ante Jurkića. 

"Veliki posavski sin Ivo Gregurević izvrsna je i časna tema za spomenik. Nakon dosta vaganja ipak sam se odlučio za realističnu verziju spomenika visine 230 cm u bronci kao vječnom materijalu. 

Zamislio sam to kao neku umjetničku varku koja te povremeno može utješiti da je veliki Ivo još uvijek fizički među nama.

Dobrostiv u svom promatranju, stoji podbočen u nekom svom svijetu, čvrsto stojeći na svojoj najdražoj zemlji. Ta je zemlja uvijek bila početak i kraj svakoga poslovnog i intimnog putovanja. 

Te se Posavine nikada nije odrekao, već se u svakom trenutku njome dičio. 

Ivo je bio savršen u svojoj jednostavnosti, čovjek geste i pogleda, miran, a izražajan. Neodvojiv od svoje posavske grude i posavskog naroda uz koji je odrastao. Prihvaćajući svakoga i ne ispravljajući nikoga, pomirljiv, zaigrano spreman da ovoga trenutka nekamo krene, posjeti starog prijatelja ili popije piće s neznancima, baš tako sam ga zamislio i ovjekovječio u spomeniku", prisjeća se Anto prijatelja s kojim je podijelio toliko lijepih trenutaka i onako za sebe kaže:

"Toliko je Ivo, kao malo tko na svijetu, bio otvoren prema životu, a krhak u duši i zamišljam kako mi tihim tonom govori: “Pazi, ne pretjeruj. Želim biti u svojem Orašju kako sam u njemu i živio. Obično neobičan i svoj"".


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu svečanost otkrivanja spomenika Ivi Gregureviću.


RTV HB - Otkrivanje spomenika


Ekipa Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, predvođena urednicom Mirjanom Šimunović u Orašju je tijekom vikenda razgovarala s brojnim poznatim i manje poznatim gostima.

Na priloženim poveznicama poslušajte razgovor s Ivinim prijateljem, Perom Džoićem, prijateljicom i kolegicom glumicom, Pericom Martinović i s novinarkom Anitom Malenicom.


RHB - Ljetni val - Pero Džoić


RHB - Ljetni val - Perica Martinović


RHB - Ljetni val - Anita Malenica

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.