Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Donosimo svjedočanstvo bivšeg logoraša logora Muzej u Jablanici

Objavljeno 08.09.2019. 15:16

Armija Bosne i Hercegovine (44. brdska brigada ABiH) počinila je 28. srpnja 1993.  ratni zločin u Doljanima (općina Jablanica). 

Ubijeno je 39 Hrvata (17 Hrvata u Doljanima i 22 osobe na Stipića livadi). O zločinu u Doljanima, kao i o drugim zločinima Armije BiH, mediji su rijetko pisali za razliku od zločina Hrvata nad Muslimanima o čemu se vrlo često i netočno izvještavalo. 


Nitko nije odgovarao za počinjeni zločin!

Doljani (udaljeni 12 kilometara od Jablanice) su po popisu stanovništva 1981. godine imali 1049 stanovnika, a od toga je bio 731 Hrvat ili 69,68 %, Muslimana-Bošnjaka bilo je 316 ili 30,12 %, a osim njih, u selu je bio jedan Srbin i jedan “ostali”.


Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993. godine kad su selo oslobodile postrojbe HVO-a. 

Očevici su zatekli 17 masakriranih vojnika, na kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana, tupim predmetom, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela su bila nagorjela.

Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu kupili. 

Među leševima civila jednoj ženi je rasparan trbuh, jedan muškarac je zaklan, a drugome napola odsječena glava.

Među osumnjičenima za zločin u Doljanima su general Arif Pašalić, Enes Kovačević, Senad Džino, Edin Bešić, Ekrem Kevrić, Emin Zebić, Ahmet Salihamidžić Cicko i Džemal Ovnović. Osumnjičen je i Behrem Bećir zvani Beća, koji je bio nastavnik tjelesnog odgoja, a predvodio je akciju na Doljane. 

Posebna odgovornost za zločin u Doljanima leži na dr. Safetu Ćibi, ratnom predsjedniku općina Konjic, Jablanica i Rama/Prozor. 

Nakon masakra u selu Doljanima i tolikih žrtava, on je zajedno s komandantom 44. brdske brigade Armije BiH Enesom Kovačevićem čestitao sudionicima akcije na “uspjehu”. Čestitka je 28. srpnja navečer izrečena na dnevniku lokalne CVT Jablanica. U čestitci se pohvaljuju svi sudionici akcije “oslobađanja” Doljana.


Ratni logor "Muzej" su utemeljile bošnjačke vlasti u Jablanici 15. travnja 1993. kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati. 

Nakon dva velika zločina u selu Grabovici gdje su likvidirana 32 hrvatska civila te Doljanima gdje su pripadnici Armije BiH ubili 39 Hrvata, dovedeno je civilno stanovništvo i zarobljenici u ovaj logor.


Gost u Jutarnjem programu Radija Herceg-Bosne, urednika Ante Bendera bio je bivši logoraš Marko Zelenika, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Jutarnji program - Marko Zelenika

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.