Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Ljetni val RHB danas izravno iz Orašja

Objavljeno 07.09.2019. 18:23

Općina Orašje smještena je na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine i obuhvaća prostor od 125 km2. Općinu čini 13 naseljenih mjesta od čega je jedno gradsko, a ostala ruralna. Općina Orašje dio je Federacije Bosne i Hercegovine, a s općinama Odžak i Domaljevac-Šamac, te s manjim djelom općine Brod čini Županiju Posavsku.


Nakon što je sinoć održana tradicionalna večer Hercegovine u Posavini, Orašje će od večeras pa do 14. rujna biti domaćinom još jednoj manifestaciji.

Naime, večeras se otvaraju 24. po redu Dani hrvatskog filma Orašje, koji od ove godine nose ime Ive Gregurevića, jednog od najpoznatijih sinova tog kraja.

Festival se svečano otvara u 20 sati u Sportskoj dvorani u Orašju, prije toga na groblju Karaula u Donjoj Mahali, posljednjem Gregurevićevom počivalištu, položit će se vijenci na njegov grob, a u novom parku u Orašju otkrit će se njegova bista.
Festival, koji traje od 7. do 14. rujna, otvara film Dopunska nastava redatelja Ivana Gorana Viteza, a idućih dana na programu su filmovi Sam samcat Bobe Jelčića, Posljednji Srbin u Hrvatskoj redatelja Predraga Ličine, Sin Ines Tanović, potom F20 Arsena Antuna Ostojića, Aleksi redateljice Barbare Vekarić, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića te Mali Antuna Nuića.
U dječjem programu prikazat će se tri filma: Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, Magareće godine Nenada Dizdarevića i klasik Družba sinjeg galeba Branka Bauera.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao.

Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma.


Ekipa RTV HB boravi u Orašju, a urednica Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, Mirjana Šimunović uoči festivala razgovarala je s načelnikom općine Orašje, Stankom Vincetićem i predsjednikom Vlade Županije Posavske, Đurom Topićem.


RHB - Ljetni val - Izravno iz Orašja

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.