Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Radnici Aluminija poručili: "Nismo zadovoljni, mogući štrajkovi"

Objavljeno 13.08.2019. 21:27

"526 ljudi želi raditi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor, a 177 nisu ništa zaokružili. Što se tiče ovoga, samo bi radilo u toj prvoj fazi a u drugoj se ne spominju. Bilo bi tu tehnološkog viška negdje otprilike 550, što je lošije nego prošli put kad smo razgovarali. 

Kad je riječ o planu zbrinjavanja djelatnika, prvo bi trebala proći sistematizacija. Trenutno je tu strateški partner neka izraelsko-kineska firma", istaknuo je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, nakon sastanka održanog u mostarskom poduzeću Aluminij. 

Bebek je govorio i o tome što će biti s radnicima koji trebaju u mirovinu: 

"Što se tiče mirovine, razgovarali smo o tome prošli put. Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kad, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, a mi smo to tražili napismeno i sa žigom. 

U svakom slučaju puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno", naveo je Bebek. 

Novinarima se obratio i Romeo Biokšić, iz Nezavisnog sindikata Aluminija, koji se složio sa Bebekom, te poručio kako nisu zadovoljni današnjom rundom pregovora. 

"Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Na osnovu ankete koja je rađena po pitanju nastavka rada 64 posto djelatnika se izjasnilo da bi nastavili s radom, devet bi uzelo otpremninu, šest posto za obje varijante dok se 21 posto nije nikako izjasnilo. 

Samim tim dovodimo se u nezgodnu situaciju i po pokretanju plana gdje smo dobili i trenutnu sistematizaciju radnih mjesta gdje se šest od pet uposlenika smatraju viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Dakle, 1. rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva", naveo je Biokšić. 

Sindikati radnika Aluminija, navode, ponovno će tražiti od Vlade Federacije BiH ugovor o isplati doprinosa za sve djelatnike Aluminija d.d. Mostar. 

Današnjem su sastanku nazočili Nadzorni odbor, direktori Uprave Aluminija, predstavnici sindikata, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević. 

Romeo Biokšić iz Neovisnog sindikata radnika Aluminija ranije je za Bljesak.info rekao kako su radnicima ponuđene plaće prepolovljene za oko 50 posto, što je, tvrdi, neprihvatljivo. 

Podsjećamo, Financijska policija FBiH je u srijedu ušla u prostorije Aluminija kako bi obavila uvid u financije do dana gašenja poduzeća, 10. srpnja. 

O rezultatima izvješća te policije javnost još nije upoznata, iako već ranije devet izvješća dostavljeno županijskom Tužiteljstvu.


Na priloženoj poveznici poslušajte što su nakon sastanka kazali Pero Bebek i Romeo Biokšić.

Radio HB - Press nakon sastanka u Aluminiju

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.