Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Promoviran Zbornik radova sa simpozija "Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Fojnice i Kiseljaka“

Objavljeno 09.08.2019. 18:11

u Napretkovom domu u Kreševu predstavljen je Zbornik radova sa simpozija "Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Fojnice i Kiseljaka".
Izdavač Zbornika je Općina Kreševo, a tiskan je u 200 primjeraka. 

Nakon službene promocije u Napretkovom domu, moglo bi se zaključiti da se isplatilo čekati, s obzirom da je spomenuti simpozij održan još 2016. godine. 

Međutim, svi ljubitelji a posebice poznavatelji ove teme pred sobom mogu imati nadasve kvalitetno i opširno štivo koje pokriva sve manje i više vezane teme za rudarstvo, metalurgiju i geonaslijeđe spomenutih općina ali i šire, počevši od mitološke apstrakcije, rudarstva u središnjoj Bosni, tragova rudarstva kroz povijest, termalnih i mineralnih voda, zaštite geonaslijeđa, perspektiva istraživanja i još mnogo toga. 

Ukratko, Zbornik na gotovo 400 stranica donosi 17 radova od 16 autora a urednički tim na čelu s Milom Jukićem nije imao lagan posao.

Vidović, koji je bio na čelu organizacijskom odbora, na promociji je kazao kako nije bilo teško izabrati temu, s obzirom da je ista oduvijek aktualna među Kreševljacima te je ovaj događaj trebao na relevantan način osvijetliti tu slavnu rudarsku prošlost Kreševa ali i dati neke smjernice za budućnost.
Jukić i Vidović su se složili kako je simpozij imao dva cilja, dati kvalitetan znanstveni doprinos povijesti rudarstva ovih krajeva ali i predsatviti načine i segmente, kako tu bogatu povijest iskoristiti za budućnost.

Tako je i Zbornik donekle podijeljen na dva dijela onaj prošli dio, povijesni te budućnost odnosno perspektive.

Jedan od aktivnijih autora od njih 17 (jedan rad nije uvršten) ali i najdugovječnijih istraživača ruda općenito u ovom kraju je zasigurno Anto Buzuk koji je ukratko na promociji pokušao predstaviti dijelove onoga što u svojim opširnim radovima donosi. Posebno je istaknuo udrugu Kreševski citrin koja, kako je, kako je kazao, najozbiljniji čuvar tragova rudarstva u Kreševu.
Da je simpozij osim domaćih autora okupio i mnoga značajna inozemna imena iz svijeta rudarstva poput Friedricha Naumanna, svjedoči i nazočnost akademika Vladimira Bermaneca na promociji Zbornika. 

On se pak u izlaganju bazirao na budućnost i činjenicu da rudarstvo kao industrija na ovom području skoro  više i ne postoji. Po njemu, ova je činjenica čak pozitivna jer kako je kazao, rudarstvo još od srednjeg vijeka pa do danas donosi ogromna zagađenja okoliša
"Vi imate čist i lijep okoliš i to trebate reklamirati. Povijest rudarstva, geološke značajke treba sačuvati od zaborava te ih novim naraštajima i turistima ponuditi kroz neke projekte tipa geoparka ili muzeja. Važno je to što ste bili ali trebate gledati u budućnosti ali i ono najvrijednije što je Kreševo imalo ili dalo, čuvati i ukoliko nije, vratiti u Kreševu", poručio je akademik Bermanec


Zbornik su predstavili urednik Milo Jukić, recenzent akademik prof. dr. Hazim Hrvatović, sudionici skupa mr. Alojz Filipović, inž. geologije, i Anto Buzuk, te jedan od organizatora skupa Radoje Vidović, a predstavljanje poslušajte na priloženoj poveznici.

Radio HB - Promocija Zbornika u Kreševu

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.