Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljamo Udrugu Dom Briševo-Dobri i njezinog predsjednika Zdravka Marijana

Objavljeno 02.08.2019. 15:00

Briševo pripada župi Sv. Antuna Pustinjaka Stara Rijeka. Ima svoju crkvu Sv. Petra i Pavla kao filijalu župnoj crkvi. Administrativno pripada općini Prijedor, Rep. Srpska, BiH. 

Prije Domovinskog rata brojalo je nešto više od 150 domaćinstava. Stanovnici sela su bili Hrvati i katolici, a obitelji mnogočlane. Bavili su se rudarstvom i poljoprivredom. U selu su nalazišta željezne rude. Eksploataciju rude za potrebe željezara obavljali su Rudnici željezne rude LJubija. 

Zbog loše ekonomske situacije i nebrige države, mlađe stanovništvo počelo je odlaziti u potrazi za boljim životom. Pred rat u selu je živjelo nešto više od 700 stanovnika.
24. i 25. 07.1992.god. srpske postrojbe bez ikakve najave ušle su u selo iz dva pravca. Cijelo selo su opljačkali, zatim sve kuće popalili i uništili. Zapalili su i srušili obadvije crkve, školu, društveni dom i trgovinu. Ubili su 67 civila, muškaraca, žena i djece. U logor u Omarskoj zatočili su 13 mještana. Od toga broja ubili su u logoru 4 muške osobe. U logor u Sanskom Mostu zatočili su 31 mušku osobu, među njima 5 maloljetnika i župnika fra. Ilju Arlovića. Na župniku su se najviše iživljavali nanoseći mu teške fizičke ozljede. Više ženskih osoba su silovali a zatim pretukli.
Za zločine još nitko nije odgovarao


Udruga Dom Briševo-Dobri osnovana je 4. srpnja 2014. godine. sa sljedećim ciljevima:
-Osmišljavanje i predlaganje projekata obnove obiteljskih kuća u Briševu, BiH,  nadležnim institucijama te pojedincima i pravnim osobama;
-Osmišljavanje i predlaganje projekata obnove infrastrukture u Briševu nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj (posebice financiranje projekata sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske namjenjenima za pomoć Hrvatima u BiH) kao i sredstvima općine Prijedor,
-Osmišljavanje i provođenje projekta izgradnje spomen obilježja poginulih u Briševu    sredstvima osiguranim donacijama članova, pravnih i fizičkih osoba iz Hrvatske, BiH kao i iz inozemstva.
-Organizacija obilježavanja dana sjećanja 25.07.svake godine za poginule u Briševu u suradnji sa Župnikom i Biskupijom.
-Osmišljavanje, predlaganje i provođenje projekata usmjernih ka kulturi zaštite okoliša.


Gost Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, urednice Manuele Bojo bio je predsjednik Udruge Dom Briševo-Dobri, Zdravko Marijan, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Ljetni val - Zdravko Marijan

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.