Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Središnja Bosna ima bogatu ljetnu ponudu turističkih odredišta

Objavljeno 01.08.2019. 19:14

Ljetna turistička sezona u Središnjoj Bosni počinje početkom svibnja - učeničkim i studentskim izletima i ekskurzijama u gradove bogate bh. povijesti, 

Travnik i Jajce. Turisti u Središnju Bosnu ponajviše dolaze zbog bogate kulturne baštine i atraktivnih destinacija za odmor u prirodi. Prema riječima Miroslava Matoševića, ravnatelja Turističke zajednice SBŽ "top destinacije" su Travnik, Jajce, Fojnica i Kreševo.
"Ljetna turistička sezona u Središnjoj Bosni počinje i prije nego ljeto kalendarski nastupi, sredinom svibnja, kada počinju i prve učeničke i studentske ekskurzije u Travnik i Jajce", rekao je Miro Matošević, ravnatelj Turističke zajednice Županije Središnja Bosna.
Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, prirodne atrakcije poput Prokoškog jezera u Fojnici i slapa rijeke Plive u Jajcu, Središnja Bosna, zadnjih godina bilježi rast posjeta iz ostalih dijelova BiH, Hrvatske, ali i europskih zemalja.
Prema Matoševićevim riječima, smještajni kapaciteti su već uglavnom popunjeni i unaprijed rezervirani. 

"U kontekstu značaja turizma za razvoj same regije, važno je istaknuti kako se proljetos otvorio hotel unutar IUT u Travniku, a u rijeku je i rekonstrukcija hotela Lipa u samom središtu grada. Najveći broj gostiju će prema našim procjenama i ove godine biti u Jajcu, Travniku, Vitezu i Fojnici", kazao je Matošević.
Tri najveća Aquaparka u Središnjoj Bosni, odnosno, oni u Vitezu, Fojnici i Travniku, otvorili su svoja vrata posjetiteljima.
"To su mjesta, uz Malo i Veliko Plivsko jezero gdje je moguće 'preživjeti' vrućine i zabaviti se na bazenima", kazao je Matošević.
"Pored toga, brojni turisti osvježenje će ove godine pronaći na planinskim ljepoticama u našoj županiji, prvenstveno, Vranici i Prokoškom jezeru i na Vlašiću. Ljubitelji aktivnog odmora i sportski rekreativci i ove će godine na planinama moći uživati u brojnim sportsko-turističkim sadržajima, poput", kako je Matošević, rekao "biciklističkih utrka, planinarskih susreta i organiziranih specijaliziranih planinarskih ruta".
Budući da je Središnja Bosna, "mala zemlja velike i bogate povijesti", za one koje zanima bogata i raznolika povijest naše zemlje i koji žele upoznati kraj u kojem se "sudaraju svjetovi", naša županija je idealna destinacija. U Travniku je smješten i Zavičajni muzej Travnik koji baštini povijest Središnje Bosne, ali i BiH, kao središnja muzejska institucija i u ljetnim mjesecima će biti otvoren za turističke posjete, a tim povodom će biti organiziran i niz drugih, popratnih sadržaja, poput kazališnih predstava, specijaliziranih turističkih tura "Tragovima romana Travnička hronika" i sl. Osim Zavičajnog muzeja, u Travniku je moguće posjetiti i Memorijalni muzej - Rodnu kuću Ive Andrića, velikog bh. književnika i jedinog nobelovca s prostora bivše Jugoslavije.

Travnik - grad vezira, konzula i nobelovca
Također, u samom središtu grada je i Šarena džamija, nedavno obnovljena, jedna od najljepših džamija u BiH, slavna "Sulejmanija" koja predstavlja jedinstven primjer u osmanskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi i u sakralne i svjetovne svrhe. Pored toga, franjevački samostan Guča Gora i njihov muzejski postav, nekoliko kilometara, od Travnika, posjetiteljima nudi šetnju kroz stoljeća katoličanstva u Bosni kroz svoju bogatu pinakoteku.
U Travniku, za vrijeme Osmanskog carstva u Bosni, glavnom gradu, moguće je također posjetiti i tvrđavu na Starom gradu odakle se pruža impozantan pogled na grad u dolini rijeke Lašve.

Jajce - bosanski Pompeji
U Jajcu možete posjetiti Veliko i Malo Plivsko jezero, vodopad Plive, jedini takav u Europi koji se nalazi u samom središtu, nekada kraljevskog grada, ili kako ga je naš veliki književnik Ivan Lovrenović nazvao "bosanski Pompeji". Jajce je grad-muzej pod otvorenim nebom, brojni kulturno-historijski spomenici na svakom koraku svjedoče o tome. Zadnjih godina se organiziraju i skokovi s Vodopada koji bilježe sve veći broj posjetitelja.

Kreševo - bosanski Eldorado
Pored Jajca i Travnika, turističke atrakcije su Kreševo i Fojnica gdje se nalaze franjevački samostani i njihovi pripadajući muzeji. Potkivanje jaja, simbol Kreševa, odnedavno je i na listi nematerijalne baštine BiH, pored Ajvatovice, najvećeg dovišta muslimana u Europi koje se također nalazi u Središnjoj Bosni, odnosno, Donjem Vakufu - Pruscu, te sv. Ivo u Podmilačju kod Jajca. 

Za ljubitelje dubokih, hladnih šuma Kreševo je idealno mjesto za odmor, rekreaciju i avanturizam. Kreševo je srednjobosanski Eldorado, ekološki raj u kojem možete šetati planinskim pašnjacima, uživati u stotinama manjih ili većih planinskih vodotka, studenih potoka i rječica. Lov, ribolov, foto-safari, samo su neke od aktivnosti idealne za boravak u Kreševu.

Planine Bitovnja, Lopata, Visočica i Inač čine jednu zasebnu cjelinu privlačnu poklonicima planinarenja, trekinga i brdskog biciklizma. Uređene i dobro markirane staze što vode najljepšim dijelovima ovih planina omogućavaju njihov obilazak samostalno ili u pratnji vodiča. Udobni planinarski i lovački objekti upotpunit će boravak u planinama. Planine Inač i Meoršje pogodne su za sve poklonike paraglidinga.Daleko najpoznatiji speleološki objekt predstavlja Oberska rupa u kanjonu rijeke Kostajnice, s bogatstvom špiljskih ukrasa - kapnika, preljeva i draperija.

Budući da se Središnja Bosna smjestila u samom centru BiH, iz ove regije je za manje od dva sata vožnje automobilom moguće stići i u veće gradove naše zemlje: Mostar, Sarajevo i Banja Luku, a udaljenost između pojedinih gradova u Središnjoj Bosni je do sat vremena vožnje, tako da je cijeli kraj i njegove bogate krajolike moguće obići i posjetiti u relativno kratkom vremenu.

S ravnateljem Turističke zajednice Županije Središnja Bosna, Miroslavom Matoševićem razgovarala je kolegica Olivera Dimač, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


RTV HB - Miroslav Matošević

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.