Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obilježeno 26 godina od stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi kod Jablanice

Objavljeno 29.07.2019. 20:06

Na obroncima planine Čvrsnice, na području Jablanice u sred šume smještena je Stipića livada na kojoj su pripadnici Armije BiH 28. srpnja 1993. pobili pripadnike HVO-a i civile.
Stradalo je 33 vojnika i 6 civila, a za ovaj zločin je podignuta samo jedna optužnica pred županijskim tužiteljstvom u Mostaru, međutim, nitko nije odgovarao.
Najteži zločin u jablaničkoj općini nad Hrvatima počinili su vojnici Armije BiH u selu Doljanima 28. srpnja 1993. godine.

Doljani su po popisu stanovništva 1991. godine imali 1049 stanovnika, a od toga je bio 731 Hrvat ili 69,68 posto, Muslimana-Bošnjaka je bilo 316 ili 30,12 posto, a osim njih u selu je bio jedan Srbin i jedan Ostali (maleni, danas jedva prisutan dio bosansko hercegovačkog stanovništva koji se odbijaju izjasniti kao pripadnici neka od tri konstitutivna naroda).
Doljani su udaljeni 12 kilometara od Jablanice, a u njima je sjedište župe sv. Ilije proroka, koja pripada vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tog jutra Doljane su opkolili i napali pripadnici 44. brdske brigade IV. korpusa Armije BiH, ojačani pripadnicima MUP-a i postrojbe za posebne namjene Zulfikar.
Do popodnevnih sati napadači su ovladali većim dijelom sela te lokalitetima Stropa, Stipića livada i komunikacijskim pravcem koji je vodio prema Gračacu.
Seljani su pokušali spasiti život bijegom, no neki od njih sačekani su u zasjedi kod izvora vode na Stipića livadi...
Zločin u Doljanima otkriven je četiri dana poslije, 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a.
Očevici su zatekli tijela masakriranih vojnika, nad kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi...
Više tisuća vjernika odalo je počast danas pobijenima na ovom prostoru, a posebno sablazni su bili šumovi okolnog drveća koje je natopljeno krvlju nevinih ljudi. Braća, sestre, muževi, supruge, očevi, majke, kolege suborci... Svi oni su se došli pokloniti pobijenima.
Misno slavlje predvodio je fra Ante Marić koji je tijekom propovijedi više puta ponovio kako ga tišina koja se na ovom mjestu osjeti podsjeća na mjesta na kojima se molio sam Krist.
Fra Marić je ispričao i jedan događaj koji se ovdje zbio kada je Stipića livadu posjetio sa skupinom djece iz Drinovaca.
"Došli smo tu i sjeli pomoliti se, pričao sam djeci što se ovdje dogodilo, u tom trenutku do nas je došla jedna mala kamenjarka jarebica koja je vodila sedam mladih sa sobom. Samo je pogledala svakog od nas i polako i tiho se vratila nazad, kao da je znala što se ovdje dogodilo", kazao je fra Marić dodavši da svaki put kad dođe na Stipića livadu osjeća kako tu mora hodati na prstima.
Prije svečanog misnog slavlja, položeni su vijenci i upaljene su svijeće za sve pobijene, a uz brojna izaslanstva, Stipića livadu je posjetilo i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Čovićem.
General HVO-a Stanko Baja Sopta rekao je da će Stipića livada ostati zlatnim slovima zapisana u povijesti Hrvata.
"Poštovani poginuli, želimo vam izreći veliko i do neba hvala. Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i reći vam hvala. Stipića livadu nećemo zaboraviti, ona je upisana zlatnim slovima u našu povijest i zapamtit ćemo svako od imena", kazao je Sopta podsjetivši na sve zločine koje je Armija BiH počinila nad Hrvatima u Domovinskom ratu.
Nakon završetka svete mise upriličeno je druženje za sve nazočne i dijeljen je vojnički grah.
Svi sudionici složni su u jednom stajalištu - Stipića livada mjesto je neobične tišine.
Zaista, osim jezive i skromne tišine kojom Stipića livada odiše još je jezivija tišina institucija koje ni gotovo tri desetljeća nakon rata nisu napravile apsolutno ništa po pitanju zločina koje su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima.
Na području cijele Jablanice pod koju spada i ova krvava livada danas živi šest posto Hrvata. Većina ih se nikad nije vratila na predratna ognjišta. Za sve zločine nad Hrvatima u ovom području krivi su isključivo pripadnici Armije BiH s obzirom na to da se na ovom području nikad nije vodio rat s JNA ili s pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Na priloženoj poveznici poslušajte nadahnutu propovijed fra Ante Marića koju je održao na Stipića livadi.


Radio HB - fra Ante Marić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.