Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Uskoro sastanak o razgraničenju sa Srbijom

Objavljeno 26.07.2019. 18:38

U Beogradu se priprema sastanak povjerenstava za granicu BiH i Srbije o konačnom razgraničenju dviju zemalja, potvrđeno je iz bosanskohercegovačkog izaslanstva.
Kako kažu, ostaje još da se odredi termin. 

Posljednji sastanak održan je prije 9 godina, a u svibnju ove godine, prilikom potpisivanja tromeđe između BiH, Srbije i Crne Gore došlo je do kontakta izaslanstava i oživljavanja razgovora. 

Srbijanska strana od početka razgovora zahtijeva korekciju granice na 4 lokacije, hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, dijela pruge Beograd-Bar i dijelova općina Priboj i Rudo.
Bh. strana ustrajava na tome da se prije bilo kakvih intervencija, granica koju su komisije identificirale 2003. obilježi, da se potpiše ugovor i ratificira u parlamentima. Do nastavka razgovora dolazi dijelom i zbog pritisaka iz Bruxellesa.
“I ovih dana mi smo iskoristili taj razgovor o tromeđnoj točki da otvorimo i pitanje granice i nastavka razgovora i dobili smo, zbilja, pozitivne signale i od kolega iz Srbije i ovaj intervju što sam čitao ovih dana od predstavnika iz Beograda čini mi se da otvara novi prostor za dogovor, jer gospodin Odalović jasno kaže da se pitanje granice može odvojiti od pitanja gospodarskih subjekata posebnim sporazumima ili aneksima što je otprilike na tragu nekih naših razgovora i sugestija u prošlom vremenu”, izjavio je u razgovoru za TV1 Željko Obradović, predsjedatelj državnog povjerenstva za granicu BiH i dodao:
"Dogovaramo sastanak i očekujemo ga vrlo brzo. Evo, dogovorili smo sastanak u Beogradu. Samo je na kolegama iz Beograda da odrede datum i mjesto održavanja tog sastanka i nadam se pomacima u odnosu na dosadašnju situaciju.”


Gost Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je predsjedatelj Povjerenstva za granice BiH, Željko Obradović, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Ljetni val - Željko Obradović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.