Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljene mogućnosti financiranja kroz programe Europske unije

Objavljeno 23.07.2019. 12:49

Kako bi predstavio mogućnosti za kandidiranje projekata na otvorene pozive programa Europske unije Kreativna Europa, Europa za građane i Horizont 2020, Info centar Europske unije organizira info dane "Od ideje do cilja". 

Info dan održan je u Mostaru, uz nazočnost predstavnika lokalnih vlasti iz Hercegovine, organizacija civilnog društva te kulturnih organizacija iz regije.
Programi Europske unije smatraju se najkorisnijim instrumentima EU za unaprjeđenje suradnje i provedbu politika u oblasti kulture, znanosti, obrazovanja, civilnog društva, poduzetništva i mnogih drugih. 

Programi izravno pridonose provođenju politika i ciljeva Europske unije i njihovom definiranju. 

Cilj predstavljanja EU programa je upoznati organizacije i pojedince koji se bave kulturnim, obrazovnim i znanstveno–istraživačkim radom s prilikama koje sudjelovanje u EU programima nudi, te u konačnici povećati broj prijavljenih projekata iz BiH.
Voditelji programa Kreativna Europa, Europa za građane i Horizont 2020 u Bosni i Hercegovini istaknuli su kako su već ostvareni značajni rezultati, ali da je važno povećati broj aplikanata. 

Dženana Dedić, Maja Vejzović i Jelena Krešić iz Agencije lokalne demokratije Mostar predstavile su proces apliciranja na program Europa za građane i istaknule kako se odabrana tema za aplikaciju oslanja na potrebe lokalne zajednice Mostara. 

"Projekt CLINK (Kulturno naslijeđe kao spona različitosti Europe) bavi se kulturnom i europskom baštinom te važanosti shvaćanja naše zajedničke kulture i tradicije. Projektom želimo razumjeti Europu kao jednu veliku zajednicu sa zajedničkom poviješću i zajedničkom budućnosti,“ istaknule su predstavnice LDA Mostar.
Sudjelovanjem u programima Bosna i Hercegovina je dobila priliku upoznati se s politikama EU, radom europskih institucija, zakonima i njihovoj primjeni u praksi. Sudjelovanje u programima i naučene lekcije pokazale su se veoma korisnima za zemlje kandidate i potencijalne kandidate kao priprema za korištenje budućih sredstava Europske unije.
Info dan "Od ideje do cilja" ostvaren je kroz suradnju s Deskom Kreativna Europa BiH, Ministarstvom civilnih poslova i Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine. 

Nakon Banjaluke i Mostara, Info dani o EU programima bit će održani u Tuzli i Sarajevu.

Na priloženoj poveznici poslušajte što su rekli predavači uoči događaja u Mostaru.


Radio HB - "Od ideje do cilja"


Na donjoj poveznici možete poslušati prvu od ukupno 20 emisija u sklopu projekta EU Periskop u kojoj je predstavljen rad mladih inovatora i znanstvenika iz Bosne i Hercegovine.


EU Periskop

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.