Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Večeras blagoslov spomenika biskupu Čuli

Objavljeno 17.07.2019. 17:07

Petar Čule rođen je 18.2.1898. u Čulama, župa Kruševo. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20.6.1920. Za Mostarsko – duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko – mrkanskog imenovan je 15.4.1942., a zaređen u Mostaru u crkvi sv. Petra i Pavla na svetkovinu sv. Franje Asiškog 4.10.1942. 

Biskupom ordinarijem bio je do 14.9.1980. Preminuo je 29.7.1985. Pokopan je u kripti mostarske katedrale.
"Hvale vrijedno je da se u rodnoj župi biskupa Čule njemu u čast podigne spomen obilježje. Trebalo je i prije. Istina je u župnoj crkvi u Kruševu nalazi se jedan vitraj posvećen sv. Obitelji, a na njemu se nalaze s Isusom, Marijom i Josipom župljani Kruševa s biskupom Čulom. 

Njemu su posvetili i župnu dvoranu, njegovim imenom se zvao i jedan pjevački župni zbor. Planirano je i da se Osnovna škola u Kruševu 31.3.2008. nazove njegovim imenom. 

Međutim tadašnji svjetski „lordovi“ i „Pediji“ ili kako su se već zvali nisu dopustili da škola nosi ime „crkvenog“ službenika. Eto, tako je to bilo. Oduljilo se i s našim razmišljanjem i željom da nešto više učinimo u Kruševu za biskupa Čulu. U listopadu 2017. (točnije 7.10.2017.) odlučeno je da se ide u realizaciju i izgradnju spomenika", kazao je za Radio Herceg-Bosne župnik don Ljubo Planinić.
"Odmah smo stupili u razgovor s akademskim kiparom gosp. Ilijom Skočibušićem da pristupi izradi biste na čast biskupa Čule, a u župnim oglasima o Božiću 2017. oglasili smo njenu izgradnju", kaže župnik.
Svečano otkrivanje spomenika bit će upriličeno u župi svetog Ilije Proroka u Kruševu.


Gost u programu Radiotelevizije Herceg-Bosne bio je župnik don Ljubo Planinić s kojim je razgovarao kolega Marko Zeljko, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


RTV HB - don Ljubo Planinić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.