Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljanje monografije "Razgovor s Radimljom“u povodu dana općine Stolac

Objavljeno 16.07.2019. 18:12

Javna ustanova Radimlja u povodu dana općine Stolac, organizira predstavljanje monografije "Razgovor s Radimljom", autora Miroslava Palamete i Mire Raguža, u utorak 16. srpnja 2019. godine u 20:30, na lokalitetu nekropole Radimlja.
Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena. Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. 

UNESCO je prepoznao vrijednost stećaka i ove nekropole te ju je uvrstio na listu zaštićenih spomenika 2016. godine.
Brigu o nekropoli vodi Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa “Radimlja“ Stolac. Javna ustanova je općinska turistička organizacija, a osnovana je radi stvaranja i promicanja identiteta i turističkih potencijala na razini općine.
Monografija „Razgovor s Radimljom“ / „Talking with Radimlja“ je visokokvalitetna dvojezična monografija. Sastoji se od tekstualnog dijela koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu, a receptivnu studiju, s preglednim mapama, te kratkim opisom svakog spomenika, kao i fotografijama. 

U razdoblju nakon upisa stećaka na popis zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a, javlja se potreba afirmiranja kako bosansko-hercegovačke, tako i šire javnosti o važnosti ovih spomenika. Svjesni široke društvene vrijednosti nekropole, tim stručnjaka je izradio kvalitetnu monografiju koja sadrži sve detalje spomenika, a koja je upotpunjena vrhunskim fotografijama.
Uz autore, predstavljači Monografije su: Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u Sarajevu, te Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika.
Voditeljica programa biti će Irena Goluža, a glazbene gošće djevojačka skupina Angelus.

Gost Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je jedan od autora, Miro Raguž, grafički dizajner iz Mostara, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Ljetni val - Miro Raguž

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.