Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] I ove godine svečano na Morinama za Ilindan

Objavljeno 12.07.2019. 20:58

Planinska visoravan Morine, jedinstven naziv za nekad brojna katunska kao i stalno nastanjena sela, udaljena samo 30-ak minuta vožnje od Nevesinja, mjesto je na kojemu sveti Ilija Prorok – zasigurno već više od stoljeća i pol, ponekad s kraćim ili dužim prekidima prouzročenim različitim nedaćama, okuplja katolički puk s raznih krajeva Gornje i Donje Hercegovine.
Upravo su Morine jedno od mjesta u Hercegovini koje su othranile generacije sinova ovoga krša. 

Na tim su, naime, prostranim poljanama Humnjaci, stanovnici Donje Hercegovine, od starine izgonili stoku na ispašu te tu živjeli od sv. Ante do Miholjdana, a mnoštvo njih i tijekom cijele godine. 

One koji su u planinu gonili stoku narod je prozvao planištarima. A bili su to vrijedni i radišni ljudi, koji su znali svoj identitet i koji ni u ljetnom vremenu ne bi zaboravljali svoju katoličku vjeru. A o njihovoj čuvanoj vjeri svjedoči i slavlje blagdana sv. Ilije i ovdje u planini.
Kako je dobar dio katolika stolačko-dubravskoga kraja tijekom ljeta boravio u planini, a da svoga stolačkoga zaštitnika ne bi manje častili i kada su podalje od obiteljskoga doma, oni su kult sv. Ilije, kao uostalom i imena svojih mjesta u Donjoj Hercegovini, sa sobom ponijeli u Gornju Hercegovinu. 

Na mjestu skrivenu od glavnoga morinskog puta, u blagoj kotlini ispod brda Jakomira, u blizini jednoga od brojnih izvora pitke vode na ovoj visoravni, a opet na putu prema Sominama, običavali su katolici od starine okupljati se na Ilindan, ali i na Gospu od Milosrđa, kada bi ih pohodili i njihovi stolački ili dubravski svećenici, a od 1899. godine nevesinjski župnici, te bi – uvijek na istom mjestu – Boga slavili i sv. Iliju častili. 

A kada su početkom prošloga stoljeća nadošla, barem prividno, bolja vremena za ovdašnje katolike, oni su odlučili na istom mjestu gdje su običavali slaviti svetu Misu, sagraditi crkvu u čast ovoga svetog Proroka. 

Temeljni kamen, i danas očuvan, postaviše 1911., a već godinu dana poslije, 1912., crkvu izgradiše majstori Jozo i Vidoje Vujinović. 

Ostalo je zapisano da su joj gravitirali vjernici iz mjesta Crvanj, Busovača, Morine, Somine i Orlovac, oko 800 katoličkih duša u više od 100 kućanstava, a godišnja svečanost na Ilindan bila bi veća nego li ona u Stocu.
Iz poštovanja i ljubavi prema svojim precima, koji su radili da bi othranili svoje potomke, a da bi se pritom po zagovoru sv. Ilije Bogu molili za svoje obitelji, na dobro vidljivim temeljima nekadašnje crkve sv. Ilije, porušene u Drugome svjetskom ratu, već osmu odinu zaredom, kako je i uobičajeno, u nedjelju pred Ilindan služena je sveta Misa.


Vremena se jesu promijenila, razni režimi, ratovi i njihove posljedice ostavile tragove, ali je isto tako i činjenica da se na Morine nekada putovalo konjima i po tri dana, a danas se – iz krajnjih dijelova Južne ili Donje Hercegovine u ovaj predivan kraj stigne automobilom za najviše sat i pol. 
A plodovi, barem i kratka boravka na ovoj visoravni, uistinu su veliki. Morine su i mjesto koje možemo slobodno nazvati živim spomenikom življenja župljana Gornje Hercegovine. 
Stoga i ovogodišnje okupljanje o Ilindanu na Morinama poziva sve nas žive da ne zaboravimo svoju povijest, povijest življenja i preživljavanja više generacija Gornje Hercegovine, da brojni grobovi, kuće i imanja ne padnu u zaborav, nego da ostanu dijelom trajne brige u našemu narodu. 

Gost Ljetnog vala Radija Herceg-Bosne, kolegice Valerije Ćorić bio je Toni Šarac, pastoralni suradnik župnika nevesinjskog, don Ante Luburića, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.
Radio HB - Ljetni val - Toni Šarac

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.