Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Sveučilište i Univerzitet pomažu da Mostar postane prijestolnica kulture

Objavljeno 10.07.2019. 16:12

Sporazum o suradnji na projektu Mostar - Europska prijestolnica kulture (EPK) 2024. potpisali su u mostarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te rektori Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica.
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je taj projekt iznimno važno za Mostar, ali za i cijelu Bosnu i Hercegovinu.
"Projekt Mostar EPK 2024. možda je i najvažniji projekt u narednih pet godina i može jako doprinijeti razvoju Grada Mostara i rezultirati boljim odnosima i većoj suradnji između svih institucija u gradu. Mislim kako ćemo osim kulture ovim projektom također razviti i turizam", kazao je Bešlić.
Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako vjeruje da je Mostar danas, ali i već dugi niz godina prijestolnica u Europi.
"Mostar živi vrlo intenzivan život kad je u pitanju afirmacija kulture, živi vrlo intenzivno različitosti i multietničnost i može biti za primjer mnogima iako su možda percepcije malo drukčije", kazao je Tomić.
Istaknuo je kako je snaga današnjeg dana zapravo snaga dijaloga, razgovora i rada na zajedničkim ciljevima kulturnih institucija u Gradu Mostaru, Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru sa svim svojim kapacitetom.
"Ne treba sumnjati kako ćemo učiniti sve što možemo da postignemo cilj. Mostar je središte Europe po svemu, a nadam se kako ćemo i formalno postati Europska prijestolnica kulture, ali i da nakon toga živimo jedan dinamičan život u kojemu ćemo promovirati vrijednosti koje ima ovaj grad, narodi koji u njemu žive, građani, ali i cijela BiH", kazao je Tomić.
Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elvir Zlomušica istaknuo je kako Univerzitet sa svim svojim kapacitetima, infrastrukturom i zaposlenicima stoji na raspolaganju Gradu Mostaru.
"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli da Mostar postane Europska prijestolnica kulture", kazao je Zlomušica.
Jedan od članova Tima Mostar EPK 2024. Ivan Vukoja kazao je kako je projekt trenutno u fazi završetka pisanja takozvane "druge prijavne knjige".
"Sve je spremno i definirano, a sad se na radi na lijepom brušenju tog našeg sadržaja, odnosno teksta koji će ići u sklopu naše prijave. Nakon toga će uslijediti prijevod cijelog teksta i na kraju tiskanje programske knjižice s kojom će naša kandidatura biti službena", kazao je Vukoja.


Na priloženoj poveznici poslušajte što je rečeno na konferenciji za novinare upriličenoj nakon potpisivanja sporazuma.


Radio HB - MOSTAR EPK 2024

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.