Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Mostaru zasjedalo Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora

Objavljeno 08.07.2019. 17:20

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora održat će zajedničku sjednicu u ponedjeljak, 15. srpnja, a tema te sjednice bit će aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovine, odluka je Glavnog vijeća HNS-a.
"Gotovo devet mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeće ministara ni Vlada FBiH, Predsjedništvo ne funkcionira... Urušava se međunarodni ugled i europski put BiH. Sve su to stvari koje traže od odgovornih čimbenika da pristupe ozbiljnim razgovorima o rješenju krize u BiH", izjavio je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a predsjednik tog tijela Božo Ljubić.
Prema njegovim riječima, kaos i nepostojanje sustava ne odgovara nikome u BiH, a ponajmanje Hrvatima.
Dodao je kako ne može govoriti o konkretnim stajalištima i prijedlozima HNS-a za rješavanje krize jer je to, kako je rekao, prije svega u nadležnosti Predsjedništva HNS-a.
"Naše stajalište, koje ćemo kroz dokument izraziti, je da na kreativan i konstruktivan način pristupimo traženju rješenja na temelju principa Dayton, kojeg podržavamo, a to su načela konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda, na temelju presuda relevantnih sudova, Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH", poručio je Ljubić.
Član Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak podsjetio je kako ne postoje nikakve sankcije za probijanje rokova u procesu implementacije izbornih rezultata, istaknuvši kako se nada da neće biti probijen raniji negativni rekord od 15 mjeseci od izbora do formiranja Vijeća ministara BiH.
"Nisam prevelik optimist i ne vjerujem da će se to dogoditi u narednih mjesec dana, ali realno je očekivati da ćemo barem na jesen dobiti novo Vijeće ministara BiH", kazao je Čolak.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić izjavio je potom kako je Vlada FBiH najodgovornija za rješavanje problema u poslovanju Aluminija d.d. Mostar.
"Problem Aluminija je problem bh. apsurda. Zar nije apsurdno da Vlada FBiH, koja je vlasnik Elektroprivrede BiH, daje privatnom poduzeću ArcelorMittal Zenica, struju za 42 eura po megavat satu, a Aluminij, koji je u njezinom vlasništvu gotovo 50 posto, mora nabavljati tu istu struju po 78 eura po megavat satu. Sama ta činjenica govori tko je najodgovorniji za stanje u Aluminiju i za traženje rješenja. To je Vlada FBiH", kratko je odgovorio Ljubić na novinarsko pitanje o stanju u mostarskom Aluminiju.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu konferenciju za novinare koja je održana nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a održane danas u Mostaru.


Radio HB - Glavno vijeće HNS

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.