Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Željana Zovko gošća posljednjeg izdanja emisije "Iz srca Europe"

Objavljeno 04.07.2019. 20:08

"Iz srca Europe" mjesečna je emisija koju radi Alen Legović iz studija u Bruxellesu, sjedišta Europske unije, s europarlametarcima o temama koje se tiču europske zajedničke politike.


Europski parlament je u srijedu navečer odredio veličinu 20 odbora i dva pododbora te njihov sastave.
Hrvatski europarlamentarci najzastupljeniji su u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) koji ima 71 člana. Punopravne članice tog odbora su Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP) te Tonino Picula (SDP/S&D).
U Odboru za proračun (41 član) su Karlo Ressler (HDZ/EPP) i nezavisni Mislav Kolakušić. Kolakušić je i član Odbora za pravna pitanja (JURI) u kojem je 25 zastupnika.
Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni zastupnik iz Živog zida, član je Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji ima 76 punopravnih članova.
Biljana Borzan (SDP/S&D) i Tomislav Sokol (HDZ/EPP) članovi su Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) koji ima 45 članova.
Punopravni član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) je Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu). Odbor ima 72 člana.
Ruži Tomašić (HKS/ECR) u Odboru za ribarstvo (PECH) koji ima 28 članova pridružio se Predrag Fred Matić (SDP/S&D). Matić je postao i punopravni član Odbora za kulturu i obrazovanje, (CULT) s 31 članom.

Zastupnici u Europskom parlamentu su također i zamjenski članovi odbora u Europskom parlamentu.
Zamjenski članovi glasuju u odsutnosti punopravnih članova a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.
Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP-a srazmjerno broju zastupnika u parlamentu. Klubovi zastupnika još nisu dali popise svojih zamjenskih članova u odborima.
Predsjednici odbora i pododbora bit će izabrani na konstituirajućim sjednicama tih tijela.

Gošća posljednjeg izdanja emisije "Iz srca Europe" bila je Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a tema je bila: Novi saziv Europskog parlamenta s novim i ponovno izabranim hrvatskim zastupnicima i novi izazovi za Hrvatsku i EU.


Emisiju možete poslušati na priloženoj poveznici.


Radio HB - Iz srca Europe - Željana Zovko

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.