Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Hitni pacijenti iz doline Neretve bit će zbrinjavani u SKB Mostar

Objavljeno 15.06.2019. 17:37

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić razgovarali su u Mostaru o realizaciji sporazuma o hitnom medicinskom zbrinjavanju hrvatskih državljana u mostarskoj bolnici.
Prema tom sporazumu, kojeg su prije petnaestak dana u Zagrebu potpisali predstavnici Ministarstva zdravstva RH i SKB Mostar, hitni pacijenti iz doline Neretve i s područja Vrgorca, oni sa srčanim i moždanim udarom, te pacijenti s politraumom i teško bolesna djeca, ubuduće će biti medicinski zbrinjavani u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.
Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić naglasio je kako je mostarska bolnica i prije bila otvorena pacijentima iz doline Neretve, koji su i prije 1991. gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi, a da je potpisanim sporazumom to pitanje formalizirano.
"Sigurni smo da možemo adekvatno odgovorit na sve zahtjeve i pružiti pacijentima sve medicinske usluge koje mogu dobiti i u splitskoj i dubrovačkoj bolnici", kazao je Kvesić nakon završetka radnog sastanka.
Naglasio je kako je zbrinjavanje hitnih pacijenata nastavak uspješne suradnje s Hrvatskom koja odavno, i sa stručnog i sa financijskoga stanovišta, pomaže rad SKB Mostar.
"Mi u struci znamo da bolnica u Mostaru može pružiti vrhunsku uslugu kada je riječ o moždanom i srčanom udaru i politraumi, uključujući i neurokiruršku traumu, kao i pomoć životno ugroženoj djeci kada je potrebna pružiti pomoć unutar nekoliko minuta", istaknuo je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Prema njegovim riječima, bolnica u Mostaru ima ljudske resurse kojima mogu pozavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.
"Ovim sporazumom pacijenti doline Neretve dobivaju, jer će ići u prvorazrednu bolnicu do koje će stizati unutar 30-ak minuta i dobiti uslugu na najvišoj razini", poručio je hrvatski ministar.
Na novinarski upit je li prošlogodišnja smrt devetogodišnjaka iz Metkovića bila povod za potpisivanje ovoga sporazuma, hrvatski ministar je rekao kako se tu nije radilo o tzv. zlatnom satu, ali da je taj slučaj za nijansu ubrzao proces i da se taj problem trebao riješiti.
"Taj slučaj nažalost nije bio iznimni slučaj jer se tu radilo o tome, što su pokazale i analize povjerenstava, da je s sjedne strane bila u pitanju specifičnost bolesti, a s druge neprepoznavanje trenutka kada je trebalo ranije dijete uputiti u bolnicu", istaknuo je hrvatski ministar.
Govoreći o tehničkoj strani realizacije sporazuma, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević kazala je da su tijekom proteklih dana utvrđena tri protokola, i to protokol o intervencijama i kontraindikacijama, protokol o žurnom prijelazu granice i protokol o najavama pacijenata i dolasku u SKB Mostar.
Radnom sastanku nazočili su i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ Rade Bošnjak i zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu konferenciju za novinare održanu nakon sastanka.


Radio HB - Konferencija za novinare SKB Mostar

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.