Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Tradicionalna smotra foklora u Cimu i proslava svetog Ante

Objavljeno 12.06.2019. 19:01

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ''Sv. Ante – Cim'' iz Mostara tradicionalno obilježava proslavu svetog Ante, Dan HKUD – a ''Sv. Ante – Cim'', Dan Cima te Smotru folklora. 

Danas će u Cimu biti obilježene i Lipanjske zore te Dan cimske škole. 

Kao i dosadašnjih godina ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar upriličit će nezaboravno druženje sa svima onima koji dođu i budu gosti ovog tradicionalnog kulturno–zabavnog programa. 

Uz domaćine, program će obogatiti prijateljska folklorna društva, a u zabavnom dijelu večeri će nastupiti Romeo Nikolić.


Inače, HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar ima bogatu povijest. 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugog svjetskog rata. 

1993. godine u Domu sv. Ante u Cimu, zajedno sa preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i podmladkom Društvo se obnavlja pod imenom HKUD ''Sv. Ante – Cim'' Mostar. Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva.


Gost u Otvorenom programu Radija HB, kolegice Ines Vučina bio je Marinko Jurić, dopredsjednik HKUD "Sveti Ante Cim" iz Mostara, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Marinko Jurić


Sutra će svečano biti i u brojnim drugim župama koje svetog Antu imaju za svog patrona, pa tako i u Busovači. O svetom Anti, narodnim običajima i programu obilježavanja za Otvoreni program je govorio župnik Župe sv. Ante Padovanskog u Busovači fra Zoran Jaković, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - fra Zoran Jaković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.