Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Koalicija "Pod lupom" zabrinuta za budućnost izbora u Bosni i Hercegovini

Objavljeno 11.06.2019. 15:16

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" ocijenila je provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine – djelomično neregularnom. 

Utvrđeno je to u njihovom Finalnom izvješću, nakon detaljne analize predizborne kampanje, zakonskih okvira, provedbe izbornog procesa u cijelosti, a predstavljeno danas u Mostaru na regionalnoj konferenciji o budućnosti izbornog procesa u našoj zemlji.
Osim problema koji u pitanje dovode rezultate posljednjih Općih izbora, tu je i stari problem neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.
Međunarodne i domaće presude koje nisu provedene, nedovršen pravni okvir te utjecanje na praćenje izbora doveli su do toga da je Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabrinuta za budućnost izbornog procesa u našoj zemlji.
"Rekordan broj izbornih nepravilnosti koje smo zabilježili dosad, izostanak sankcija, politički utjecaj na izbornu administraciju koji je evidentan, dovelo je do toga da koalicija "Pod lupom", prvi put otkako promatra izbore, mora utvrditi djelomičnu neregularnost”, rekao je direktor Koalicije Dario Jovanović.


Radio HB - "Pod lupom" - izjave


U Koaliciji "Pod lupom" podsjećaju da izborni proces godinama ostavlja i dio građana u neuređenom plitičko-pravnom vakuumu. Osim preporuka za Opće izbore, u Koaliciji govore i o lokalnim izborima u Mostaru.
"Borim se za jednakopravnost svih i ne vidim razliku između građana Mostara, Tuzle, Banjaluke ili Sarajeva. Ako oni mogu birati na jedan način, zašto građani Mostara isto ne bi, to je demokratski princip. Ovo što se radi prema građanima Mostara, apsolutno je neodgovorno", rekao je Vehid Šehić, član Koalicije.
Odgovornost za Mostar, ali i sve nabrojane neregularnosti oko Općih izbora vezane su isključivo za politički konsenzus, koji, kako je rečeno, u Bosni i Hercegovini ne postoji.
U političkim strankama – dobro poznati stavovi.
Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine naveo je primjer ranijeg neusvojenog paketa Hrvatskog narodnog sabora. Presude domaćih sudova, dodaje Čolak, su prioritet.

Radio HB - "Pod lupom" - Bariša Čolak


Edin Mušić iz Stranke demokratske akcije navodi kako je Grad Mostar još od Washingtonskog sporazuma imao poseban položaj i da je to pitanje kompliciranije nego što izgleda na prvi pogled.

“To je jedinstven slučaj da od 2008. godine mi nemamo ovdje izbora. Ustavni sud je problematizirao odluku koju je OHR nametnuo, i to je jedinstven slučaj u pravnoj praksi. Nisu dana nikakva rješenja kako da se to riješi, ostavljeno je parlamentima, odnosno parlamentarnim strankama da to pokušaju riješiti”, rekao je Mušić.
Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije podsjeća na najcrnji scenarij – ne možemo riješiti pitanje Mostara, a lagano se čitava Federacija BiH dovodi u isti položaj.
“Svi smo svjesni kompliciranog društveno-pravnog uređenja u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnih sudova i Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje se ne provode, za koje je samo pitanje potrebne političke volje. Koje nema. I ono što je interesantno – umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi Federacija i država mogle postati Mostar – mogli bismo imati Vladu u tehničkom mandatu jer smo zemlja u kojoj ne postoji institucija izvanrednih izbora”, rekao je Nikšić.
Rokovi za raspisivanje izvanrednih izbora u europskim zemljama se najčešće kreću između 60 i 90 dana od dana izbora. Mi ulazimo u deveti mjesec od Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.