Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljanjem Zbornika završeno Stolačko kulturno proljeće

Objavljeno 07.06.2019. 17:33

Na završnoj večeri manifestacije "Stolačko kulturno proljeće" u pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu predstavljan je godišnjak za povijest i kulturu. 

Ovo je 17. zbornik koji izdaje Matica hrvatska Stolac, a koji obrađuje različite teme na više od 390 stranica. 

Pored već uobičajenih priloga koji prate kulturno-društvena događanja u tom gradu i okolici, posebnost ovogodišnjeg zbornika su prilozi vojvođanskih Hrvata. 

Studiozno obrađeni uradci doprinose sveopćem razvoju hrvatske kulture, što je u konačnici i jedna od glavnih zadaća Matice hrvatske Stolac. 

Godišnjak je predstavio njegov glavni i odgovorni urednik Željko Raguž zajedno sa Tomislavom Žigmanovim i Nikolom Baštovanovićem. 

''Što nas kao narod povezuje, jest činjenica sličnog političkog položaja kroz našu nedavnu povijest. Ključna karakteristika je ta da su dijelovi naših naroda u državama u kojima su živjeli u ranijim razdobljima 19. i 20. stoljeću prošli proces kakav su prošli i drugi europski narodi, dakle u državama u kojima je hrvatski narod živio, većinski narodi postaju nacije, a dijelovi našeg naroda dobivaju status nacionalne manjine'', rekao je Željko Raguž. 


O glavnoj temi zbornika za koji su i sami dali svoje vrijedne priloge i istraživanja govorili su Tomislav Žigmanov i Darko Baštovanović. 

"Za nas kao jednu manjinsku zajednicu, koja tek razvija svoje institucionalne okvire i kapacitete i koja više od 12 godina nije formalno-pravno imala nikakav regulirani status, jako je bitno da na svjetlo dana iznjedrimo ovakve teme koje smo obradili u ovom zborniku'', naglasio je Baštovanović. 

Predsjednik Matice hrvatske Stolac Mladen Bošković govorio je o problemima i izazovima s kojima se susreću vojvođanski Hrvati, o njihovoj društvenoj marginalizaciji, te nemogućnosti ostvarivanja svojih ljudskih i manjinskih prava.

Na priloženoj poveznici poslušajte cijelo predstavljanje zbornika "Stolačko kulturno proljeće 2019.".

Radio HB - Stolačko kulturno proljeće - završna večer» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.