Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Misom na Ševaš brdu započeo program 27. obljetnice oslobođenja doline Neretve

Objavljeno 07.06.2019. 16:23

Svečanim misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u groblju na Ševaš Brdu započela je manifestacija zahvale hrvatskim braniteljima.

Misno slavlje predvodio je don Gordan Božić, župnik župe svetog Josipa iz Domanovića.


Radio HB - Lipanjske zore - don Gordan Božić


Izaslanici sa svih razina vlasti te iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupili su se na misnom slavlju i zajedničkom okupljanju u molitvi, kojim se obilježava 27. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Ispred Spomen obilježja u Počitelju upriličen je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 27. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Kod spomen obilježja i ove godine položen je jedan vijenac u ime Hrvatskog narodnog sabora u BiH, iza kojega se okupio veliki broj političara, dužnosnika sa svih razina vlasti, branitelja, članova udruga, sugrađana, suboraca…
Sudionici akcije ”Lipanjske zore” istaknuli su kako je upravo ovom akcijom potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.


"Bez pobjede u operaciji Čagalj i Lipanjskim zorama došlo bi u pitanje oslobađanje cijelog juga Hrvatske od Neretve do Prevlake. 27 godina od Lipanjskih zora vidljivo je kako se Domovinski rat i njegove posljedice nalaze u raljama politike, međunarodne ali i one domaće Bosanske. 

Svjedoci smo agresivnog pokušaja da se kroz podizanje optužnica ratnim zapovjednicima i postrojbama, pojedini incidenti i negativni događaji, koji nažalost prate svaki rat, dovode u pitanje pozitivan, obrambeni i osloboditeljski karakter Domovinskog rata u BiH.

Važno je njegovati i promicati spomen na istinite događaje iz Domovinskog rata jer je to temelj naše slobode i jednakopravnosti. 

Hrvatsko vijeće obrane bila je jedina legalna i legitimna vojna snaga na prostorima gdje je bilo ustrojeno kao i takvo Predsjedništvo BiH je zadužilo da zaštiti Hrvate, Bošnjake i ostale narode na tim područjima. Mi dragovoljci i veterani Domovinskog rata, sudionici spomenutih događaja nikada nećemo prihvatiti političke presude domaćih, stranih, pravosudnih institucija. Stavljanje biljega kolektivne krivnje na sve pripadnike HVO-a kao i zapovijedne odgovornosti našim zapovjednicima za djela koja nisu počinili. 

Treba govoriti i stalno ponavljati kako je krajnji cilj HVO-a bio potpuno jasan – stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje jamče sigurnost, prosperitet i nacionalnu ravnopravnost, kako Hrvatskog tako drugih naroda u BiH”, izjavio je Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih vojnih odličja HVO-a.

Radio HB - Lipanjske zore - Lazar Martinović


Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana. 

Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do Prevlake, a akon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje, te HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje – Dubravska visoravan – podnožje Hrguda – istočni prilazi Stocu.
"Već smo mogli čuti što se to dogodilo davne 1992. godine u operaciji Lipanjskih zora. To je samo segment Hrvatske povijesti, koja kada se izrealizira veoma se lako da zaključiti – puna borbe za svoj jezik, za svoju kulturu, za svoju vjeru odnosno za svoju opstojnost. 

Kroz našu povijest bilo je puno datuma, puno događaja gdje je Hrvatski čovjek podnio veliku žrtvu za svoj narod.

I ovi događaji u lipnju 1992., oni su i cijeli Domovinski rat, 1992. / 1995. je primjer kako je Hrvatski čovjek podnosio žrtvu za svoj narod. 

Tog lipnja bili smo dosta neiskusni, dosta slabije naoružani ali imali smo ono nešto što je bilo najvažnije, a to je bilo Hrvatsko zajedništvo. To Hrvatsko zajedništvo se na najbolji mogući način ogledavalo kroz organiziranu vojnu silu hrvatskog naroda u BiH – HVO-a. 

Svi imamo onu istu, temeljnu i najvažniju boju, a to je ona naša crven bijeli plavi. Držeći se te boje, stavljajući ju na prvo mjesto imamo priliku na taj način reći hvala našim poginulim prijateljima, možemo pogledati u oči njihovim obiteljima, a u konačnici i mi koji smo bili sudionici tih događaja, možemo jedni drugima pogledati u oči. Dok je tako ne trebamo se brinuti za opstojnost Hrvata u BiH i neka to bude naša misao vodilja”, kazao je Smiljan Vidić, gradonačelnik grada Čapljine.

Radio HB - Lipanjske zore - Smiljan Vidić


Program se nastavlja u 19:30 kad će na groblju u Čeljevu biti slavljena Sveta misa za poginule hrvatske branitelje u II. Svjetskom, poraću i Domovinskom ratu.

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.