Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Komemoracija i sveta Misa na Radimlji u subotu, 18. svibnja

Objavljeno 16.05.2019. 20:03

Svečana komemoracija i sveta Misa za sve poginule i nestale katolike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu održat će se na Radimlji kod Stoca u subotu, 18. svibnja 2019. u 18 sati.
Potkraj Drugoga svjetskog rata, već 1944. godine, partizani su zarobili brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali.
Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud“ u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.
Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. 

U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.
Prošlih je godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivana dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja“ uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih izaslanstava.
Počast brojnim žrtvama bit će odana i ove godine.


Gost u programu Radija Herceg-Bosne bio je stolački župnik don Rajko Marković, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Komemoracija na Radimlji - don Rajko Marković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.