Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Znanstvenik Davor Pavuna novi profesor Sveučilišta u Mostaru

Objavljeno 16.05.2019. 19:47

''Ja sam novi profesor Sveučilišta u Mostaru'', rekao je prof. dr. sc. Davor Pavuna uoči predavanja na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

"Specijalno s rektorom sam sve dogovorio i preuzimam kompletnu dinamiku, ne samo mostarskog sveučilišta nego u proširenju planetarno. Na isti način kao što je Međugorje proglašeno kao mjesno hodočašće, mi ovdje radimo planetarnu ludnicu i sve tehnologije i znanja o kojima govorim u predavanju dajemo mladima u Hercegovine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe i svima koji će doći. Ovdje se prekrasno živi, vi ni ne znate neke stvari, imate tri zračne luke, četiri zračne luke unutar sat i pol, imate izvanredan Internet, brilijantne ljude… 'u boj  u boj, hajmo pobjeđivati''', poručio je Pavuna. 

Pavuna je jučer u Mostaru govorio o temi “Izazovi umjetne inteligencije: Tko će preživjeti?”. 


Radio HB - Dr Davor Pavuna - predavanje


Komentirajući svoje predavanje, Pavuna je medijima rekao kako umjetna inteligencija donosi izvanrednu robotiku, ali pri tome i smanjenje određenih radnih mjesta, te se treba prilagoditi. 

''Ključni je problem na skali pola generacije, recimo 12 godina, u prosjeku roboti postaju inteligentniji nego ljudi. Postavljam pitanje, hoće li inteligentni roboti htjeti ljude. To je duboka dilema, a ona je i duhovna dilema, jer biće svijesti i savjesti što mi jesmo moraju odlučiti što mi želimo napraviti sa svojom civilizacijom'' poručio je Pavuna, dodajući kako još imamo izbora.
''Postoje neke tehnološke mogućnosti kvantna računala koja su milijardu puta brža nego sva ova računala prema tome sve zaporke padaju na skali od šest godina, dakle za šet godina nijedna zaporka neće preživjeti, a možda ćemo s takvim računalima moći zaobići zločeste robote'', rekao je Pavuna, ističući da ako je sve po darvinizmu, onda smo propali.
Prof. Pavuna je fizičar, izumitelj, sveučilišni profesor. Diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktor znanosti postaje u Velikoj Britaniji 1982. 

Nakon usavršavanja u Americi i Australiji, te Francuskoj, od 1986. je na Federalnom Institutu za Tehnologiju u Lausanni kao profesor fizike. Održao je više stotina predavanja od Cambridgea i Harvarda do Sydneya i Tokya, a autor je i udžbenika o supravodljivosti koji se koristi u više od 4000 kolegija diljem svijeta. 

Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. 

U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. Savjetnik je 36 korporacija i predsjedava zakladom Teslin Svijet. Obiteljski je čovjek, jazz gitarist u grupi “Tsha-Coo”.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je Davor Pavuna, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Davor Pavuna

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.