Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Poplave diljem BiH - prekinuta potraga za dječakom kojeg je odnijela bujica kod Žepča

Objavljeno 14.05.2019. 18:17

Mještani Begova Hana, kao i pripadnici Specijalne policije MUP-a Zeničko-dobojske županije te pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče i županijske uprave civilne zaštite obustavili su potragu za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali potok. Potraga će, kako je priopćeno, biti nastavljena sutra.
Mještani su, na dva mosta, postavili metalne vodopropusne ograde kako bi spriječili da dječak eventualno završi u rijeci Bosni. 

Gošća u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne bila je Blaženka Ravnjak, stručna suradnica za Civilnu zaštitu općine Žepče, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Blaženka Ravnjak


Od poslijepodnevnih sati pripadnici pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirani su na pružanju pomoći stanovništvu poplavljenih područja Prijedora. U šest općina u Republici Srpskoj i sutra će biti obustavljena nastava.
Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika, upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Uslijed obilnih kiša na području Tuzlanske županije, u Federaciji Bosne i Hercegovine,  došlo je do povećanja vodostaja rijeka. Poplavljeni su   nekoliko lokalnih i regionalnih putova, stambeni objekti i poljoprivredna zemljišta.
Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini u utorak je postupno normalizirano, no i dalje je teško na području Prijedora i Sanskog Mosta, gdje izlijevanje vode iz rijeke Sane nastavlja ugrožavati stotine stambenih i gospodarskih objekata.
Prema podacima iz prijepodnevnih sati, Sana je u Prijedoru dosegnula razinu od 460 centimetara, što je kota izvanredne obrane od poplava.
Gradonačelnik Milenko Đaković je najavio poduzimanje dodatnih mjera zaštite objekata kojima prijeti plavljenje, a u sportskoj dvorani pripremljen je smještaj u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.
I u Tesliću je proglašeno izvanredno stanje, a gradonačelnik Milan Miličević kazao je, u izjavi za regionalnu televiziju N1, kako su zapravo najveći problem bujice koje su nastale u kratkom vremenskom razdoblju.
Upozorio je kako se time zapravo plaća računa za neodgovoran odnos prema okolišu, odnosno za neplansku sječu šume na području te općine.
U Tesliću trenutačno nema pitke vode, a otežana je i opskrba strujom.
Izvanredno stanje na snazi je i u šest mjesnih zajednica Banje Luke. U prekidu je promet cestovnom komunikacijom prema Čelincu, gdje je voda odnijela pješački most na rijeci Vrbanji.
U središnjoj Bosni stanje je poboljšano u odnosu na noć s nedjelje na ponedjeljak, kada su pojačane oborine prouzročile izlijevanje rijeke Usore te prouzročile bujice koje su ugrozile dijelove Maglaja i Doboja.
Vodostaj Usore, ali i Bosne stagnira pa je procjena službi civilne zaštite kako za sada nema opasnosti od novih poplava.
Voda koja se izlila na magistralnu cestu Zenica-Doboj, ključnu prometnicu ka Hrvatskoj, i dalje otežava promet kod mjesta Nemila.

''Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) trenutno nema poteškoća s nešto obilnijim padalinama u proteklih nekoliko sati, ali se građane poziva na dodatni oprez'', potvrdio je glasnogovornik Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović.

Prema dosad prikupljenim podacima i pristiglim informacijama u Operativni centar županijskog stožera CZ-a nema nikakvih izvanrednih okolnosti.

''Mi u ovom trenutku nemamo saznanja da je na području naše županije potrebno raditi bilo što izvanredno, ali nije na odmet uvijek biti oprezan. Razina vode u koritima rijeka u HNŽ-u je na prihvatljivoj razini te će se nastaviti pratiti na mjernim stanicama'', kazao je Pavlović. 

Također, pozvao je građane na dodatni oprez zbog meteoroloških najava obilnijih padalina u danima koji dolaze.

''Civilna zaštita je putem Operativnog centra i putem jedinica lokalne samouprave i civilnih zaštita jedinica lokalne samouprave pozvala građane na dodatni oprez s obzirom na to da meteorolozi najavljuju jedan period nešto obilnijih padalina pa su iz tog razloga ova upozorenja upućena na vrijeme'', kazao je Pavlović. 

Iako na području HNŽ-a nema potrebe za izvanrednim akcijama, Pavlović je ocijenio kako se preventivne mjere zaštite od mogućih poplava poduzimaju na mjestima gdje je to potrebno uraditi i da u tim radnjama sudjeluju sva nadležna tijela.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović, bio je glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ, Pero Pavlović, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Pero Pavlović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.