Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Migranti u Hercegovini sve agresivniji, učestali napadi na policiju

Objavljeno 13.05.2019. 17:00

U posljednjih godinu dana pripadnici MUP-a Hercegovačko neretvanske županije intervenirali su više od 100 puta zbog događaja u kojima su sudionici bili ilegalni migranti.
Prema prioopćenju MUP-a HNŽ-a, pored narušavanja javnog reda i mira, policija je zbog migranata intervenirala i u slučajevima teških krađa, oštećenja tuđe stvari te napada na službene osobe.
"Dana 18. svibnja 2018. godine na područje HNŽ iz Sarajeva prebačeno je 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio Mostara. Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNŽ od dolaska migranata u HNŽ do danas prema njima postupaju sukladno propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije. Pored migranata koji su smješteni u  IC Salakovac velik broj njih je ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNŽ, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom - Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko", navodi se u priopćenju.
Za razdoblje od 18. svibnja 2018. godine do 30. travnja 2019. godine policijski službenici MUP-a HNŽ pronašli su još 330 migranata, te proveli Zakonom predviđene procedure.
"Za isto razdoblje policijski službenici MUP-a HNŽ na razini dnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima. 

Uz narušavanje javnog reda i mira, migranti su na području HNŽ počinili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenja tuđe stvari, te napade na ovlaštene službene osobe. 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a HNŽ susreću se s nizom poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske zapreke pri procesuiranju", navodi se u priopćenju te dodaje kako migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u obavljanju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe.

"Pri počinjenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da ista osoba počini više kaznenih djela pod različitim imenima", zaključuje se u priopćenju.


O sigurnosnom stanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, urednica Mirjana Šimunović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova HNŽ, Slađanom Bevandom, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Slađan Bevanda

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.