Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Ugostili smo dr. Gordanu Buljan Flander, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Objavljeno 13.05.2019. 16:46

Posljednjih desetljeća svjedočimo pojačanom interesu javnosti, medija i stručnjaka različitih profila za probleme zanemarivane i zlostavljane djece. 

Iako je zlostavljanje djece tijekom povijesti bilo prisutno u različitim razdobljima i kulturama, s različitim intenzitetima i varijantama, a sve ih povezuje okrutnost i prešućivanje, kad je problem javno obznanjen, izazvao je zgražanje i zabrinutost zbog opsega i posljedica za zdravlje, dobrobit i razvoj djece. 

Upravo zbog toga se zlostavljanje često naziva mračnim fenomenom našeg doba, a takve složene fenomene nije jednostavno definirati.
Uz često zlostavljanje u obitelji od roditelja, starije braće ili sestara i drugih članova obitelji, djeca sve češće doživljavaju nasilje i od drugih figura autoriteta – nastavnika, dadilja, trenera. 

Unatoč raširenom strahu od toga da djecu zlostavljaju nepoznate osobe, istraživanja pokazuju da je većina djela zlostavljanja počinjena od strane roditelja ili djetetu poznatih, bliskih osoba u koje dijete ima povjerenja, a koje bi prema njemu trebale imati odgovornost.
Uz lako uočljive posljedice tjelesnog zlostavljanja (masnice, ogrebotine, prijelome i slično), neke posljedice kao što su ozljede, primjerice, mozga ili unutarnjih organa nisu odmah primjetne. 

Kad je riječ o drugim oblicima zlostavljanja, emocionalnom i spolnom, uz moguće posljedice i za tjelesno zdravlje, efekti zlostavljajućih postupaka snažnije se odražavaju na psihičko i emocionalno zdravlje djece i ostavljaju dugoročne, a teže uočljive posljedice.

Zašto je ljubav važna za odgoj djece?
Tema je to o kojoj je predavanje održala prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u Duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima.


Dr. Buljan Flander bila je gošća Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - dr Gordana Buljan Flander

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.