Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Kolege odale počast čovjeku koji je zadužio Hercegovinu

Objavljeno 13.05.2019. 15:02

Nije visok, tko na visu stoji,
nit je velik, tko se velik rodi,
već je visok, tko u nizu stoji i visinom nadmaša visine,
a velik je, tko se malen rodi, al’ kad pane, golem grob mu treba.


Ovim stihovima hrvatskoga pjesnika Ivana Mažuranića koje je izgovarala Marija Letica započela je komemoracija u čast dr. Ivana Bagarića koji je svojim životom i radom dao nemjerljivi doprinos široj društvenoj zajednici.
Uz njegove najbliže – članove obitelji, rodbinu i prijatelje, komemoraciji su nazočili kolege liječnici, političari, novinari…
U povodu njegove iznenadne i prerane smrti, ovom prigodom nazočnima su se obratili načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, kirurg tomislavgradskoga Doma zdravlja Vlado Tabak, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, bivši ravnatelj splitske bolnice Mihovil Biočić, ispred izaslanstva Hrvatskoga narodnoga sabora Božo Ljubić, te fra Gabrijel Mioč.
U dirljivom govoru tomislavgradski načelnik oprostio se od svoga prijatelja i dugogodišnjega suradnika u svoje ime, ime Općinskoga vijeća i u ime duvanjskoga puka:
"...Uvijek smo zatečeni krajem ovozemaljskoga života. U naravi je ljudskoga bića da bude tužan i ožalošćen krajem ovozemaljskoga puta. I Blažena Djevica Marija kojoj je Ivan tako rado hodočastio u Međugorje plakala je za smrću svoga sina, no mi kršćani znamo da nakon ovoga života dolazi život u Božjem okrilju. 

Zašto govorim o vjeri i Božjem okrilju u nebesima? Zato što vjerujem da je sve Božji plan. Dr. Ivan Bagarić je bio, a vjerujem i ostao veliki dio Božjega plana za naš duvanjski narod. On je prije svega bio vjernik, kršćanska vjera ga je vodila u profesionalnom, vojničkom, obiteljskom i čitavom ovozemaljskom životu. 

Bio je hrvatski general, liječnik, otac i suprug, pravi prijatelj koji je težio čitav život za pravdom i dobrohotnošću. Svoj život je našao u Bogu, to je ono što nam svima može biti svjetlo u tami naše tuge. 

Teško je nabrojati Ivanova djela i sve ono što je on napravio za svoj hrvatski narod. Bio je vojnik i general, hrabar u ratu i zajedno s mnogima od vas stvarao temelje hrvatske slobode…bio je političar, najbolji hrvatski zastupnik, najvjerniji zastupnik kojem je trebala bilo kakva pomoć…kao ravnatelj i liječnik bio je primjer kako se za svoj narod bori i u ratu i u miru…

Teško je narodu ostati bez ovakvih ljudi…Neka nam Ivanov primjer bude poticaj i snaga da ne zaboravimo njegove ideale i našu zajedničku težnju hrvatskoga naroda o slobodi", kazao je načelnik tomislavgradske općine.
U ime djelatnika tomislavgradskoga Doma zdravlja od svoga ravnatelja, kolege i prijatelja oprostio se dr. Vlado Tabak koji se prisjetio svoga poznanstva s Ivanom u vrijeme rata i zajedničkoga rada i doprinosa za bolnicu u Novoj Biloj.
Naglasio je i to kako je Ivan volio svoje djelatnike i radio za njihovo dobro:
"Toplinu njegova srca upoznali su mnogi ne znajući da je ono krhko i duboko ranjeno ljudskom patnjom koju je često gledao", kazao je, među ostalime,  Tabak.
U ime SKB Mostar za čiju se izgradnju i ustroj dr. Bagarić zalagao obratio se ravnatelj Ante Kvesić, riječi oproštaja u ime kolega iz Kliničke bolnice Split uputio je bivši ravnatelj te bolnice dr. Mihovil Biočić, izraze sućuti uz prigodan govor uputio je i predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora i zastupnik u Hrvatskome saboru dr. Božo Ljubić.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu komemoraciju održanu u Tomislavgradu.


Radio HB - dr. Ivan Bagarić - komemoracija u Tomislavgradu


'Vjera, obitelj, hrvatska rodna gruda, to su tri riječi koje se vežu za veliki život Ivana Bagarića. 

On je bio jedna od onih osoba koja ulijeva povjerenje, dobar prijatelj u kojeg se možeš pouzdat, čvrst poput hercegovačkog krša na kojem je odrastao'', rekla je prof.dr.sc. Monika Tomić na komemoraciji za iznenadno preminulog doktora Ivana Bagarića održanoj na Medicinskom fakultetu u Mostaru. 

Tomić ga je opisala kao čovjeka koji je živio vjeru te njoj pokazao koliko se snage i podrške može pronaći u vjeri. 

"Tu vjeru pokazao je u svemu što je učinio za svoj narod", rekla je doktorica Tomić.

Napomenula je kako bez njegovih zalaganja za Medicinski fakultet toliko ljudi ne bi bilo u mogućnosti diplomirati i ostati raditi u Hercegovini.

"Našu ranjenu Hercegovinu je poput svog pacijenta sanirao, zbrinuo i dao joj nadu za život, zato ćemo njegovo ime čuvati u spomen našeg naroda", zaključila je. 

Sličnim riječima Bagarića je opisao prof.dr.sc. Milenko Bevanda, navodeći skromnost i požrtvovnost prema obitelji i narodu kao njegove najveće odlike.

"Tek rijetki primjeri poput Ivana pokazuju nam mogućnost drugog puta, puta iskrenosti, bez oklijevanja koji se živi korak po korak, dok mijenjamo vlastite navike i sklonosti misleći na druge'', rekao je doktor Bevanda uvidjevši kako je iza sebe ostavio život vrijedan poštovanja, radni vijek ostvarenih rezultata sa još mnogo praznih stranica.

"Naši osjećaji koji nam govore da je prerano otišao, pokazuje nam koliko smo sebični. Naši su prijatelji zapravo dani na čuvanje i jednog dana ih moramo vratiti", kazao je doktor Bevanda.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić prisjetio se u svom govoru susreta sa preminulim Bagarićem još davne 1991. godine i njegove angažiranosti u radu.

"Imao je dušu za svemirska prostranstva, sada plovi po njima i čeka nas tamo", rekao je Kvesić.

Ivan Bagarić bio je veliki prijatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te jedan od utemeljitelja Kliničke bolnice u osnivanju i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kao i dugogodišnji predsjednik Upravnog vijeća Kliničke bolnice Mostar.


Na priloženoj poveznici poslušajte komemoraciju održanu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.


Radio HB - dr Ivan Bagarić - Komemoracija Mostar

 

Dr. Ivan Bagarić iznenada je preminuo u svome domu u četvrtak, 9. svibnja, u 58. godini života uslijed zatajenja srca, a posljednji ispraćaj održan je u subotu, 11. svibnja, na starom groblju Mesihovina pored Tomislavgrada.


» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.