Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Održan okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku

Objavljeno 10.05.2019. 18:09

Okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku u Bosni i Hercegovini održan je u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
O temi “Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe” govorila je profesorica Marija Musa koja je istaknula kako se hrvatski jezik gubi u javnoj uporabi te da je sve manje zastupljen u javnoj komunikaciji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.
“Nužno je govoriti o hrvatskom jeziku kako bi se ukazalo na njegov podređeni položaj i nemogućnost ostvarenja svih individualnih i kolektivnih prava Hrvata u BiH, u kojoj je hrvatski jezik službeni”, kazala je Musa.


Radio HB - Okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku - Marija Musa

Sveučilišni profesor Antun Lučić izlagao je o temi “Dug prema književnom naslijeđu” te govorio o tečevinama od srednjovjekovlja i renesanse preko prosvjetiteljskih nakana do suvremene književnosti.
“U tom presjeku u kojem se sagledava kako književna baština kada se otisnemo prema njoj kao čamcem da zaplovimo, trebamo ući prema toj pučini hrvatske riječi, naći i poticaje koji zbrinjavaju ovu književnost, koji joj daju krila, širinu i snažnost posebno za naraštaje koji dolaze. Ne sklanjamo književnu baštinu u stranu nego iz nje tražimo individualne talente”, kazao je Lučić.


Radio HB - Okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku - Antun Lučić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.