Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] In memoriam - Ivan Bagarić

Objavljeno 10.05.2019. 16:32

U Tomislavgradu je jučer iznenada preminuo doc. dr. Ivan Bagarić, koji je u dva mandata obnašao dužnost zastupnika Hrvatskog sabora, potvrdili su dužnosnici Doma zdravlja u Tomislavgradu, gdje je bio ravnatelj.
Bagariću je jučer popodne pozlilo, a liječnici su u Domu zdravlja u Tomislavgradu konstatirali smrt od posljedica srčanog udara. Preminuo je u 58. godini života.
Bagarić, hrvatski liječnik i političar, bio je od 2003. do 2011. godine u dva mandata  zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.


Ivan Bagarić rođen je 11. studenog 1961. godine u Mesihovini kod Tomislavgrada, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinu je završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je na temu ''Medicinska služba Hrvatkog vijeća obrane kao model organizacije ratnog zdravstva'' na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 

Doktorirao je na temu ''Kvaliteta zdravstvene skrbi nakon primarne artroplastike kuka'' na Medicinskom fakultetu u Splitu.  

Bagarić se politički aktivirao u samom početku demokratskih promjena (ranije nije bio politički angažiran) te je bio sudionik prvog sabora HDZ-a (Zagrebu, Lisinski 1990.). Iste godine je na prvim slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina), a kasnije 1995. i u Parlament ustavotvorne skupštine BiH. 

Za vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost zapovjednika ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a) u Mostaru. 

Osobito se s kolegama dr. Ivanom Šarcem, dr. Radoslavom Juriljem, dr. Tonijem Kolakom, dr. Jadrankom Barišićem, dr. Tugomirom Gverićem, dr. Markom Radošem i drugima istaknuo u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te humanitarnom radu kada je s prof. dr. Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarnu pomoć za Srednju Bosnu, kada je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini (poznatijom pod nazivom “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu”). 

Bagarić je pokrenuo gradnju bolnice u Novoj Biloj na način da je pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu predložio da bude pokrovitelj izgradnje, što je Tuđman prihvatio. 

Također, s Ivanom Šarcem, Slobodanom Langom, Andrijom Hebrangom, Jurajem Njavrom, Ivicom Kostovićem i drugima pokrenuo je i osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru i kasnije bio jedan od matičara fakulteta. 

Godine 2003. izabran je u Hrvatski sabor (11. izborna jedinica) gdje je obnašao dužnost zastupnika u dva mandata (2003.-2011.). Njegovim zaslugama Vlada Republike Hrvatske je u vrijeme Ive Sanadera, izdvojila sredstva za dovršetak izgradnje Kliničke bolnice u Mostaru te sredstva (300 milijuna kuna) za izgradnju Sveučilišnog kampusa u Mostaru. 

Također, Bagarić je zaslužan i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH kojim je riješen status stradalnika (poginulih, ranjenih i zatočenih) HVO-a. 

Kasnije je za vrijeme vlade Jadranke Kosor, pokrenuo donošenje Strategije i Zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH te Deklaracije o potpori hrvatskom narodu u BiH i BiH na putu u EU. Kao posljedica spomenute strategije i zakona, organiziran je Državni ured za Hrvate izvan RH (kao operativno tijelo Vlade RH) i Savjet za Hrvate izvan RH (savjetodavno tijelo Vlade RH).

Do iznenadne smrti bio je ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad te predavač na mostarskom Sveučilištu. Pokop dr. Ivana Bagarića obavit će se u subotu, 11. svibnja u 15 sati na starom groblju u Mesihovini. 


Na priloženim poveznicama poslušajte što su o svom prijatelju Ivanu Bagariću kazali zastupnik u Hrvatskom saboru, Božo Ljubić i fra Iko Skoko, te obraćanje dr. Bagarića na nedavnom predstavljanju knjige povjesničara Ive Lučića, “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”.


Radio HB - Božo Ljubić


Radio HB - fra Iko Skoko


Radio HB - “Od vila ilirskih do Bijeloga puta” - Ivan Bagarić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.