Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Vukovarsko svjetlo zasjalo u Mostaru - važno je da mladi znaju priču o gradu heroju

Objavljeno 09.05.2019. 15:53

Plamen "Vukovarskog svjetla" zapaljen je sinoć u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Naime, u Mostar je stigao glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje očuvati uspomene, ali i educirati mlade o krvavim,  ali i slavnim danima nedavne nacionalne povijesti. 

Damir Plavšić,  inače autor knjige "Ne plači, moj dobri Anđele", vukovarski branitelj i jedan od dvojice redatelja i autora predstave 'Bitka za Vukovar' odnosno uprizorenja bitke za Vukovar, kazao je kako djeci i mladima pričaju priču o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar obranjen.

"Predstavu u Mostaru izvodimo 177. put, do sada nas je pogledalo više od 86 tisuća gledatelja, a u ovoj predstavi je sudjelovalo više od 8000 izvođača u Hrvatskoj i svijetu. Kroz predstavu pričamo djeci i mladima o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar 88 dana branilo samo 1803 hrvatska branitelja, a napadala nas je neprijateljska sila od 60 tisuća neprijateljskih vojnika. 

Oni su imali sve; od tenkova, zrakoplova, brodova i helikoptera, a mi smo bili momci u farmericama i tenisicama. 

Imali smo ručno naoružanje, ali smo imali veliko hrvatsko srce i uz Božju pomoć i zajedništvo hrvatskoga naroda uspjeli smo ono što je nemoguće, a to je punih 88 dana pružati otpor takvoj neprijateljskoj sili", kaže Plavšić. 

Dodaje kako je bitka za Vukovar zanimljiva za proučavanje, posebno u svijetu, te da se izučava na vojnim akademijama. 

"Nažalost kod nas u Hrvatskoj i BiH ta bitka, koja je primjer za mnoge bitke koje će se možda i odvijati, slabo je zastupljena. Naša djeca i mladi malo znaju i o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu. 

Upravo smo zato pokrenuli projekt i režirali ovu predstavu da ima edukativan karakter. Ubacili smo mnoštvo specijalnih efekata da djecu i mlade držimo u pozornosti 45 minuta, koliko traje projekcija jednog o tri naša filma", poručio je Plavšić. 

Damir Markuš – Kutina branitelj i autor knjige "58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca", dodao je kako je predstava izvedena u cijeloj Hrvatskoj, izvodi se u BiH, a premijere je imala i u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. 

"Predstava je zamišljena da se čitaju dijelovi naših knjiga, a da se za to vrijeme na video platnu vrte vukovarski ratni isječci. Uvijek radimo uz suradnju s lokalnim  kulturno-umjetničkim društvima i lokalnim tamburaškim sastavima, da se pokaže zajedništvo, tradicija te bogatstvo i čuvanje baštine Hrvata, što je jako bitno'', poručio je Markuš – Kutina.

Plavšić je dodao kako je publika oduševljena, a gledanost velika, posebno kod djece i mladih zbog kojih i rade ovu predstavu. 

Inače, gostovanje ovog glazbeno-scenskog djela u Mostaru organizirao je Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama te Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. 

S ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine u predstavi je sudjelovala Folklorna skupina "Fra Bernardin Smoljan" HKUD-a Rodoč, te tamburaši iz Tamburaškog orkestra Mostar.


Damir Plavšić i Damir Markuš-Kutina gostovali su u Jutarnjem programu Radija Herceg-Bosne, kolegice Valerije Ćorić, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Jutarnji program - Vukovarski branitelji

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.