Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Oraški srednjoškolci upriličili poseban program za Dan škole

Objavljeno 08.05.2019. 14:25

Očito nastava više nije ista. I dobro je što je tako jer, ako ste ozbiljan poduzetnik, ako želite imati dobru tvrtku, nije dovoljno imati samo dobar menadžment, nego i dobre radnike. 

"Zato je nužno sudjelovanje u obrazovanju radnika, a strukovne škole temelj su obnove poduzetništva i snaga koja može bitno utjecati čak i na demografske trendove", tvrdi Ilija Damjanović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, koja je odličan primjer za bosanskohercegovačke uvjete, a možda i zemlje okružja, kako se na novi i moderan način pristupa obrazovanju. 

A koliko mladi mogu biti inovativni i originalni, pokazali su upravo srednjoškolci te posavske škole. 

Program obilježavanja Dana škole učinili su najoriginalnijim u regiji. Neopterećeni stereotipima po kojima se program uglavnom ispuni recitacijama i glazbenim dionicama, srednjoškolci su napravili edukativni pokazni sat u kojemu su progovorili o onome što uče, na kakav način usvajaju znanja, što su njihova postignuća, čak i novi patenti iz elektrotehnike, te koji ih problemi muče. 

U kratkom filmu učenici poljoprivredne struke prikazali su kako su poniknuli njihovi plastenici, kako sade voće i povrtlarske kulture i s koliko ljubavi uče iz plodne posavske ravnice ubrati plodove zemlje. 

Kemija ih, također, zanima, pa su izveli nekoliko zanimljivih eksperimenata. Doslovce je ključalo iz epruveta i smjesa koje su izvodili pred publikom, no ipak pod stručnim nadzorom profesora. 

Pokazali su kako s razumijevanjem pristupaju elektrotehničkim problemima, a osmislili su zanimljiv prsluk s digitalnim pokazivačima te još niz patenata. 

Medicinari su oduševljenu publiku proveli kroz povijest toga zanimanja, ali i praktično pokazali kako se pruža prva pomoć. 

Buran pljesak na završnici značio je, zapravo, čistu peticu za originalnost učenika koji mogu biti ponosni na svoju školu i profesore.
"Ako učenik izađe izvan učionice, uđe u plastenik, osjeti što je biljka koju je zasadio, promatra je dok raste, brine se o njoj i ubire plodove, to ostaje kao životno učenje. Tako je i s ostalim stručnim predmetima jer želimo da učenik iz škole izađe što pripremljeniji, kako za tržište rada tako i za nastavak školovanja", objašnjava Ilija Damjanović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, te dodaje kako je škola aktivna i u projektima kojima opremaju školu sukladno modernim tehnologijama. 

Programom su srednjoškolci pokazali i glazbenu nadarenost te ljubav prema lijepoj književnoj riječi, što je također plod odličnoga profesorskog rada. Nju su usmjerili prema aktualnom problemu današnjice – odlasku mladih. I sami su pred životnim dvojbama, ostati ili otići, čime su odraslima uputili jasnu poruku koliko je i taj problem jedan od onih koji utječe na mladenačku bezbrižnost ovih posavskih učenika.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je Ilija Damjanović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Ilija Damjanović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.