Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Nizom svečanosti obilježen Dan hrvatskih branitelja u Širokom Brijegu

Objavljeno 08.05.2019. 13:52

Svetom misom u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije na Širokom Brijegu počelo je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.
Za dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova u Pologu 7. svibnja 1991., kad je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA.
Po završetku mise uslijedilo je okupljanje kod sportske dvorane na “Pecari” i formiranje kolone za mimohod u 18:00 sati. 

Mimohod je prošao ulicama Fra Didaka Buntića do Trga širokobrijeških žrtava. Ondje su pročitane kratke povjesnice o sudjelovanju širokobrijeških branitelja u proteklom Domovinskom ratu, prisjećanje na broj žrtava, te svečano prinošenje stjegova širokobrijeških ratnih postrojbi, polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.
"Osjećamo ushićenje i ponos. Ovo je jedan dan kojeg se svi sjećamo dostojanstveno sa nekim pijetetom prema žrtvama koje su poginule tijekom rata", kazao je general-bojnik Marko Stojčić dodajući kako je HVO danas sastavnica oružanih snaga BiH.
General HVO-a Stanko Baja Sopta istaknuo je kako je ovaj dan prigoda za prisjećanje svih onih koji su svoje živote položili za svoj narod.
"Široki Brijeg i cijela Hercegovina na današnji su dan pokazali svoju snagu agresoru. Branitelji ovoga grada su dali veliki obol obrani grada i izabrali su baš dobar datum – 7. svibnja", kazao je Sopta dodajući kako Hrvati svoju povijest nisu dali i ne daju je ni danas.
"Moramo biti odgovorni prema slobodi i ovoj državi i time ćemo se najbolje odužiti onima koji su nam omogućili slobodu, tj. našim poginulima", dodao je Sopta.
Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević naglasio je kako je ovaj datum bitan za sve Širokobriježane.
"Drago mi je da su se ljudi danas okupili. Kroz ovaj film koji je prikazan prisjetili smo se ratnih godina. Čestitam organizacijskom odboru, a ja kao gradonačelnik sam podupirao i podupirat ću u ovakvim stvarima sve događaje", kazao je širokobriješki gradonačelnik.

Radio HB - Dan hrvatskih branitelja Široki Brijeg

Nakon protokolarnih radnji na Trgu širokobrijeških žrtava, program se nastavio u kinu “Borak” održavanjem svečane akademije, a nakon toga upriličen je prigodni domjenak i druženje na prostoru gradske tržnice pored Trga širokobrijeških žrtava.

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.