Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Registracija birača iz BiH za Europske izbore do 15. svibnja

Objavljeno 07.05.2019. 17:16

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske raspisani su Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019.  godine.
Izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.
Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.
Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.
Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:
*Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj;
*Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj;

*Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.


Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. 


Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.


Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 15. svibnja 2019. godine.


Gost Jutarnjeg programa Radija Herceg-Bosne, kolegice Valerije Ćorić bio je konzul savjetnik u Generalnom konzulatu RH u BiH u Mostaru, Dragan Matijević, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Jutarnji program - Dragan Matijević

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.