Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO]Hercegovina dobila prve psihoterapeute – grupne analitičare

Objavljeno 07.05.2019. 17:00

Na Klinici za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar završena je desetogodišnja edukacija koju je uspješno završilo 25 kandidata koji su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar. 

"Nakon više od oko 900 intenzivno provedenih sati u nastavi, 27. travnja, okončana je desetogodišnja edukacija čiji je ishod 25 certificiranih grupnih analitičara i psihoterapeuta kao i više grupnih terapeuta", kaže predstojnik Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Miro Klarić. 

Govoreći o značenju grupnih analitičara u svakodnevnom radu na Klinici za psihijatriju, naglasio je kako je ovo funkcionalna revolucija u smislu skrbi za bolesnike, dodavši kako je sada omogućeno potpuno razvijanje odsjeka za bolesti ovisnosti, dječje i adolescentne psihijatrije i socijalne psihijatrije.

"Naši pacijenti ne leže u krevetu, nego su uglavnom na grupnim terapijama i aktivnostima te će stoga provedba usvojenih znanja donijeti i već donosi, zamjetne rezultate u radu", rekao je Klarić te naglasio kako opravdanost ove edukacije leži u činjenici da u zadnjih pet godina nije bilo zahtjeva da itko ide tražiti ovaj dio usluga izvan Mostara. 

Voditelji cjelokupne edukacije su članovi Instituta za grupnu analizu Zagreb na čelu s prof. dr. sc. Tanjom Frančišković koji su tijekom deset godina, vikendima, dolazili na Kliniku za psihijatriju, gdje se provodila nastava. 

S obzirom na to da je Institut član EGATIN-a (Europske asocijacije za edukaciju iz grupne analize), koja se smatra jednim od najboljih instituta te vrste u Europi, certificirani psihoterapeuti mogu raditi u bilo kojoj zemlji Europske unije. 

Osim liječnika, specijalista psihijatrije, edukaciju iz psihoanalize prošli su i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, dipl. medicinske sestre/tehničari i medicinske sestre/tehničari. 

Kroz dugotrajnu desetogodišnju analitičku edukaciju, ovisno o broju sati teorije, supervizije i iskustvenoga rada, edukanti su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar kao kruna edukacije, a time je Hercegovina dobila prve grupne analitičare te usadila temelje za osnivanje vlastitog Instituta i baze za izobrazbu sljedećih generacija grupnih analitičara što ima neprocjenjivu vrijednost za rad kako s pacijentima tako i sa svim osobama koje imaju psihološke poteškoće.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar, prof.dr.sc. Miro Klarić, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - dr. Miro Klarić 

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.