Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljen program i sudionici Državne smotre izvornoga folklora Hrvata BiH

Objavljeno 06.05.2019. 18:37

U Mostaru je predstavljen program i sudionici Državne smotre izvornoga folklora kojoj će i ove godine, 11. svibnja, domaćin biti Mostar.
Smotra se održava u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH). Suorganizator je Hrvatska kulturna zajednica (HKZ).
Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD u BiH kazao je kako sam projekt Državne smotre traje već 24 godine, najprije u organizaciji HKZ-a.
"Od 2003. godine ovu smotru organizira UHAKUD u BiH. Kroz posljednjih par godina smotra se preselila u Mostar gdje planiramo ostati", kazao je Vidović dodajući kako ova udruga okuplja hrvatska kulturnoumjetnička društva u BiH.
"U posljednjih smo se nekoliko godina povezali sa smotrama u Hrvatskoj – Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala, smotra Hrvatskog sabora kulture. Stručni žiri će ove godine odabrati najbolja društva koja će nas predstavljati na ovim smotrama", dodao je Vidović zaključivši kako je cilj Udruge da BiH predstavlja samo izvrsnost.
Marina Bazina, tajnica UHAKUD-a u BiH istaknula je kako se broj društava sudionika povećava iz godine u godinu.
"Prošle smo godine imali 9 društava, a ove godine se taj broj popeo na 14. Smotra okuplja društva s cijelog prostora BiH uz gostujuće društvo iz okolice Dubrovnika", kazala je Bazina dodavši kako će svi nazočni moći uživati u koncertu klape Contra po završetku revijalnog dijela programa.
Predsjednik HKZ-a, suorganizatora, Toni Marić naglasio je kako HKZ postoji od 1997. godine otkad je nazočna u organizaciji smotre.
"HKZ je djelovala desetak godina te je zbog organizacijskih poteškoća svoj rad zamrznula te ga kasnije opet pokrenula. Rad HKZ-a je pokrenut s ciljem posvećivanja pozornosti samim programima", istaknuo je Marić dodajući kako u BiH djeluje preko 120 kulturno-umjetničkih društava koji u svom programu njeguju i običaje Hrvata u BiH.
Državna smotra izvornoga folklora održat će se u subotu, 11. svibnja. 

Programom je najprije predviđen mimohod društava ulicama Mostara od 17 sati, a potom i nastupima u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. 

Po završetku revijalnog dijela programa predviđen je koncert klape Contra.


Na priloženoj poveznici poslušajte cijelu konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen program i sudionici Državne smotre izvornoga folklora.


Radio HB - Državna smotra izvornoga folklora

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.